Geld voor schoolkinderen in achterstandspositie

MOERDIJK – Basisscholen De Rietvest in Klundert en De Toren in Zevenbergen doen mee aan een pilot om ontwikkelingskansen van kinderen die opgroeien in een achterstandspositie te vergroten. De gemeente Moerdijk stelt 9.000 euro beschikbaar voor het Jeugdeducatiefonds.


DOOR MONIQUE JANSEN 


Het Jeugdeducatiefonds richt zich op basisscholen in Nederland waarvan relatief veel leerlingen in armoede leven. Het gaat dan om kinderen uit gezinnen met een inkomen onder de 150% van het minimum. Dat aantal stijgt en onderzoek laat zien dat die kinderen het gemiddeld minder goed doen op school, wat hun kansen op een goede start in de maatschappij verkleint. Het fonds kan scholen geld geven waarmee ze leerlingen individueel kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld de aanschaf van een bureau. Of juist een groep kinderen door meer activiteiten aan te bieden op het gebied van sport, spel en cultuur. Maar ook kan een jongerenwerker worden ingeschakeld voor extra begeleiding van de leerlingen. Aanvragen voor het Jeugdeducatiefonds lopen via de basisschool, omdat daar bekend is, wat de talenten en intellectuele mogelijkheden van de kinderen zijn. De leerkracht weet als geen ander wat nodig is. Waar geldgebrek een belemmering is in de ontwikkeling, kan de school een beroep doen op het Jeugdeducatiefonds. "Kijken hoe we groeiende kansenongelijkheid het beste kunnen aanpakken”
Het gaat om een pilot van één (school)jaar. "Daarna evalueren we met de twee scholen hoe ze de ondersteuning van het Jeugdeducatiefonds ervaren”, legt wethouder Danny Dingemans uit.[n]