De Moerdijkrunners bij vertrek.
De Moerdijkrunners bij vertrek. Foto: Tom Rietveld

Eindelijk weer Roparun voor Moerdijkrunners

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - In Landgraaf was dit jaar de dertigste jubileum editie van de Roparun. Er deden 175 teams mee, bij elkaar ruim 4000 deelnemers, die in estafettevorm een ronde van ruim 300 kilometer aflegden.

Voorzitter Bert Mathijsen van MoerdijkRunners: “Het was even spannend. Vier weken terug hebben we pas groen licht gekregen dat het evenement doorgaat voor alle teams die zich hadden aangemeld. De organisatie heeft te maken met veiligheidsregio’s, die moeten groen licht geven voor het evenement dat daar doorheen trekt. Het zijn 175 teams en gemiddeld 22 á 24 man/vrouw per team, dan zijn er zeker 4000 deelnemers. De helft daarvan gaan met de klok mee. en de andere helft tegen de klok in”. 

In onze situatie, wij komen vanuit Venlo richting Eindhoven tegen de klok in, dan komen we elkaar net voor Eindhoven tegen. Afgelopen dinsdag hebben we nog aanpassingen gekregen in de route. Daar ben ik nog heel druk mee bezig geweest”. Bert vervolgt: “In plaats van Parijs naar Rotterdam nu een mooie route van 308 km in Limburg. Leuke doorkomsten in dorpen, waar ze nog gezellige evenementjes organiseren om in feeststemming doorheen te gaan. Dat geeft je weer de moed en de kick om door te zetten. Want je hebt wel van die momenten dat je moet afzien. Rust hebben we bijna niet. Wij lopen blokken van 60 km, daar zijn we 5 uur mee zoet om te lopen of te fietsen. Dan gaan we rusten en kunnen gemasseerd worden en daarna moeten we weer gaan verplaatsen naar het volgende punt. Als je dan 2 uur hebt om even te gaan liggen om uit te rusten is dat veel. Slapen doe je dan eigenlijk niet. We zijn twee dagen continue in touw. Zaterdagmiddag om 14:00 uur starten we en verwachten zondagmiddag om tien over half vijf weer fris en monter terug te zijn in Landgraaf.” 


Foto Tom Rietveld

Jolanda Mathijsen: “Ik ben nu al drie jaar Teamcaptain. Als aanspreekpunt vanuit de Stichting Europarun naar ons team voor het geval er onderweg iets aangepast zou moeten worden. Slecht weer verwachtingen bijvoorbeeld, onweer, hagelstenen of andere calamiteiten. Dan moet alles aan de kant en de bus in. We zijn al even bezig met alle voorbereidingen. Route op orde. Communicatie middelen mee ook voor de fietsers. Catering, opladers, powerbanks. We zijn helemaal zelfvoorzienend.” 

Zestien jaar

De Moerdijk runners doen al zestien jaar mee. Bert alweer voor het 9de jaar en Jolanda voor het 6de jaar, waarvan de laatste drie jaar als team captain. Zaterdag zijn de 22 deelnemers en de vrijwilligers uitgezwaaid vanaf het Gemeentehuis in Zevenbergen.


Foto Tom Rietveld