Op aardgas koken is binnen dertig jaar verleden tijd.
Op aardgas koken is binnen dertig jaar verleden tijd. Foto: Shutterstock

Warmtenetten moeten mogelijk Moerdijkse aardgasnetwerken vervangen

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - De gemeente Moerdijk bekijkt de komende jaren of de aardgasaansluitingen in Zevenbergen, Zevenbergschen Hoek, Moerdijk-dorp en Klundert kunnen worden vervangen door een warmtenet met restwarmte van het industrieterrein. Een klein warmtenet zou ook een optie kunnen zijn voor delen van Zevenbergen, Fijnaart, Standdaarbuiten en de Moerdijkse bedrijventerreinen. 

De komende dertig jaar moet heel Nederland van de gasaansluitingen af. Dat wil het Rijk om de uitstoot van koolstofdioxide omlaag te brengen. Hiermee levert Nederland een bijdrage in de strijd tegen de opwarming van de Aarde. Alle gemeenten moeten mee in deze energietransitie. Ook de gemeente heeft een ‘Transitievisie Warmte’ gemaakt: een routekaart naar een aardgasvrije gemeente. Deze transitievisie wordt dit najaar besproken in de gemeenteraad. 

Bewonersbijeenkomsten

De gemeente heeft de afgelopen tijd samen met bewoners nagedacht om te komen tot een plan voor een aardgasvrij Moerdijk: “Er zijn twee goed bezochte bewonersbijeenkomsten geweest en twee vragenlijsten verspreid die door veel inwoners zijn ingevuld. Ook heeft een meedenkgroep van inwoners in vier bijeenkomsten kritisch meegedacht. Dat heeft gezorgd van een realistisch plan dat aansluit bij wat bewoners belangrijk vinden.” De belangrijkste uitgangspunt is dat de overstap van gas naar een andere warmtebron voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. 

Dertig jaar de tijd

Het Rijk is er zich van bewust dat de stap naar aardgasvrij wonen groot is. Daarom heeft men daar dertig jaar voor uitgetrokken. De eerste stap is om alle woningen die voor 1975 zijn gebouwd te isoleren. Dat bespaart aardgas en transformeert de woningen voor een uiteindelijke overstap naar aardgasvrij. De gemeente Moerdijk wil deze inwoners ondersteunen bij het isoleren van hun woning. De wensen van inwoners op het gebied van duurzaam wonen vormen daarbij het uitgangspunt. 

De gemeente zoekt ook de samenwerking met stads- en dorpstafels en andere organisaties om gezamenlijk een succes et maken van de warmtetransitie. De Transitievisie wordt besproken in de commissievergadering van dinsdag 12 oktober. Op donderdag 4 november neemt de gemeenteraad een besluit. Op dit moment zijn warmtenetten in de gemeente Moerdijk niet gebruikelijk. Een warmtenet bestaat uit een netwerk van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dit warme water verwarmt huizen en andere gebouwen. Het warm water komt van een warmtebron uit de buurt. 

Dit kan van bijvoorbeeld van aardwarmte, een biomassacentrale of restwarmte komen. Dit zorgt voor warmte en warm kraanwater om bijvoorbeeld te douchen of schoon te maken. Warmtenetten kunnen hele straten en buurten aardgasvrij maken. Nadelen van warmtenetten zijn dat je niet kunt kiezen uit meerdere aanbieders en het op dit moment duurder is dan gas. Waarschijnlijk wordt dat in de toekomst anders.