Steeds meer mensen krijgen huishoudelijke hulp.
Steeds meer mensen krijgen huishoudelijke hulp. Foto: Archief de Bode

Inzicht en keuzes sociaal domein een helse klus: Moerdijk wil 4 ton besparen

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK - Moerdijk wil in 2022 400.000 ton besparen op zorg en ondersteuning. Dat bedrag kan grotendeels bij elkaar worden gebracht door maatregelen te nemen in hoe er gewerkt wordt en de bedrijfsvoering. 

Vanaf 2023 moeten er ingrijpendere keuzes gemaakt worden om de resterende 1,1 miljoen euro te kunnen bezuinigen in het sociaal domein, waar de gemeenteraad om heeft gevraagd. Die keuzes gaat Moerdijk maken op basis van de Scan Mens en Maatschappij: een uitgebreide verzameling data en onderzoeksresultaten op het gebied van zorg en ondersteuning in de gemeente.

Wethouder Eef Schoneveld: “Vorig jaar zaten we in financieel zwaar weer. We begonnen het kader overleg met een heel groot tekort. Om dit terug te brengen naar nul, hebben we een keuze document gemaakt voor de raad. Om even een indicatie te geven over welk belang het gaat, onze begroting voor 2022 is 115 miljoen, en 34 miljoen is gereserveerd voor sociale domein. Dat gaat naar Wmo-ondersteuning, jeugdzorg, uitkeringsgerechtigden en vrijwilligersorganisaties. Maar ook naar investeringen in hulp bij geldzorgen, gezondheid, sport en cultuur. 34 miljoen is heel veel geld”. 

Juiste keuzes

“Om nu en straks de juiste keuzes te kunnen maken is de scan mens en maatschappij gemaakt. Er is heel veel in beeld gebracht in de 100 bladzijden. Het is een Hell of a Job om de uitkomst te vertalen in keuzes. Daarbij willen we een aantal uitgangspunten hanteren. Een scherpere, meer kritische blik van onszelf: wat heeft iemand echt nodig en wanneer kan hij of zij het zelf oplossen? Wanneer heeft een probleem of diagnose gespecialiseerde zorg nodig en wanneer kunnen bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten al helpen? Hoe en waar kunnen nog beter investeren in preventie? Wanneer vinden we dat we onze taken goed uitvoeren en wat voor sociale gemeente willen we zijn? De mens staat natuurlijk voorop, maar we moeten kritisch zijn en blijven. Met een warm hart en een zakelijke bril”.

“De scan Mens en Maatschappij laat zien dat we 28 wetten moeten uitvoeren met 271 taken”, vult wethouder Danny Dingemans aan. “ Dat hele pakket werd afgelopen jaren alleen maar breder en de beschikbare financiële middelen minder’. Wethouder Dingemans vervolgt: “Wat we zagen gebeuren is dat er een heleboel ontwikkelingen waren, waar we geen grip op hadden. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de jeugdzorg. We zien dat door het abonnementstarief in de WMO het gebruik ineens enorm toeneemt. Wat we graag veel beter in beeld willen hebben : ‘hoe kan je nou als gemeente zowel op de inhoud beter zorgen dat de zorg die je wilt bieden bij de juiste mensen komt met grip op de financiële kant”.

Wettelijke taak of doelstelling 

“We hebben te maken met toenemende vergrijzing en schaarste aan personeel in de zorgsector. Met de vergrijzing zie je dat mensen langer thuis kunnen wonen en dat vraagt wel mensen, die dat mogelijk maken, dat er hulp in de huishouding komt zodat mensen geholpen worden met wassen en aankleden. Het heeft verschillende rationaliteiten waarop het ene groeit of ontwikkeld of de vraagstukken groeien. Dat maakt de druk op onze begroting en inzet alleen maar groter. We gaan duidelijk ‘vertalen’: wanneer is een wettelijke taak of doelstelling wat ons betreft behaald? Uiteindelijk moeten we er gewoon voor zorgen dat de beste ondersteuning beschikbaar blijft voor jongeren en ouderen, die dat ècht nodig hebben”