Afbeelding
Foto: Pixabay

Gemeentelijke heffingen in gemeente Moerdijk stijgen met 6,3 procent

Door: Monique Jansen Algemeen

ZEVENBERGEN - De gemeentelijke heffingen stijgen in 2022 gemiddeld met 6,3 procent. Dat komt met name door de stijging van de afvalstoffenheffing. Die gaat 14,6 procent omhoog. Een ontwikkeling waar volgens wethouder Jack van Dorst weinig aan te doen is. 

Van Dorst begrijpt dat het voor bewoners soms lastig is te begrijpen dat de afvalbelasting zoveel stijgt, terwijl Moerdijkers steeds beter afval zijn gaan scheiden. Daardoor slinkt de gemeentelijke afvalberg.

 “De verwerkingskosten voor afval stijgen, net als de kosten voor het verwerken voor afval. Tegelijk brengt een afvalstroom zoals plastic veel minder op. Daar krijgen we nog wel geld voor, maar niet veel.” Het is vooral de restafval die steeds duurder wordt om te verwerken. Het blijft daardoor lonen om je vuilnis goed te sorteren. Hoe minder restafval, hoe minder afval de gemeente hoeft te laten verbranden. 

Inflatiecorrectie

De andere belastingen in de gemeente Moerdijk stijgen licht. De OZB gaat met 1,2 procent omhoog. “Dat is de inflatiecorrectie. We slagen er al een jaar of tien in om de OZB niet te laten stijgen”, meldt wethouder Jack van Dorst trots. Alleen de inflatiecorrectie wordt jaarlijks aangepast. Ook de rioolheffing gaat niet verder omhoog met 1,2 procent. Gemiddeld is een meerpersoonshuishouden 4,09 euro extra kwijt en een eenpersoonshuishouden 3,11 euro. Verder is Van Dorst ook tevreden over de gemeentelijke begroting. Die staat er goed voor en biedt zelfs ruimte om de komende jaren nog investeringen te doen. 

De gemeenteraad heeft eind 2020 veel maatregelen genomen om de kosten te drukken. Ook kwam er vanuit het Rijk extra geld voor jeugdzorg. Dat betekent dat er volgend jaar extra budget is voor zaken die direct effect hebben op bewoners, zoals extra geld voor huishoudelijke hulp en begeleiding, het onderhoud van wegen en bruggen, nieuwbouw voor de Niervaert, het Energieprogramma en behoud van cultuurhistorische objecten.” De goedgevulde spaarpot zorgt ervoor dat de gemeenteraad in 2022 met een positief saldo van 1,3 miljoen van start gaat.