Na regen komt zonneschijn!

‘De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens’, luidt een oud-Nederlands spreekwoord. Het is van toepassing op een zaak die de Buurtbemiddeling probeert op te lossen. Het echtpaar Smit ergert zich enorm aan de verwaarloosde en met hondenpoep vervuilde voortuin van de buurman. In eerste instantie waren ze ongerust over de duidelijke staat van vervuiling in het buurhuis. Gaat het wel goed met deze meneer? Moeten wij hem helpen? Maar met gesprekken schieten ze geen steek op. Door zijn scheiding zit de buurman even niet zo goed in zijn vel. Zijn werk slorpt alle energie op en daarom heeft hij geen puf meer om iets aan zijn huis te doen .’Maar alles komt goed’, belooft hij. Vier maanden en drie toezeggingen verder is de situatie nog steeds hetzelfde. Stank, vliegen en rommel. Ten einde raad biedt meneer Smit aan om het klusje te klaren. Maar dan moet de buurman wel de container betalen voor het afvoeren van de troep. Daardoor gaat het hele feest niet door.


Buurtbemiddeling
moet aan
de bak!


In de stromende regen praten de buurtbemiddelaars bij de voordeur een kwartier lang met de buurman, maar die heeft geen behoefte aan bemiddeling door derden. Onverrichter zaken druipen ze -letterlijk- af. Maar zij zijn niet voor één gat te vangen. Na een week wagen zij er een telefoontje aan en jawel, ze zijn toch welkom voor een gesprek. Dan blijkt er vooral een communicatieprobleem te zijn. De buurvrouw geeft nogal luid en nadrukkelijk haar mening en hij voelt zich daar niet prettig bij. Verder zijn er het afgelopen jaar alleen briefjes uitgewisseld en dat maakt het contact niet fijner. Maar met de buurman wil hij wel praten op neutraal terrein.

De buurtbemiddelaars vragen meneer Smit en zijn buurman eerst de onderlinge communicatie te regelen. Zij wisselen telefoonnummers uit en spreken af dat berichten voortaan via whatsapp of de telefoon gaan. De buurman belooft dat de voortuin binnen 3 maanden helemaal schoon en opgeruimd is. En nu echt. Na die tijd is de tuin netjes. En praten de buren weer met elkaar. Iedereen blij!