Een meer dan indrukwekkende expositie.
Een meer dan indrukwekkende expositie. Foto: Tom Rietveld

Expositie over 75 jaar Kogelvangers in Mauritshuis

Door: Tom Rietveld Algemeen

WILLEMSTAD - De Heemkundekring in Willemstad heeft een gedenkwaardige geschiedenis vast gelegd van de 75 jaar dat de voetbalvereniging De Kogelvangers nu bestaat.

Oud-voorzitter John Pijper heeft zaterdag de opening verricht door een bal door een papieren ingang naar de tentoonstelling te schieten. Bij deze gelegenheid werd hij ook geëerd met de titel erevoorzitter. Hij is nog steevast te vinden bij de club op zaterdag voor een kop koffie en een praatje en gaat ook altijd mee als het eerste uit speelt.


In de beginjaren moesten eerst de koeienvlaaien voor het voetballen worden weg geschept. Foto Tom Rietveld

Groot deel van je leven

Veel spelers en vrijwilligers hebben een groot deel van hun leven doorgebracht bij de Kogelvangers. Soms gestart als pupil en opgeklommen tot het eerste en daarna weer aangepast terug op een relaxter niveau en dan als vrijwilliger weer alles over hebben voor je club. Dan is het leuk om de foto’s van de elftallen terug te zien en herinneringen op te halen.

Koeienvlaaien

Op een ludieke wijze is er uitgebeeld hoe voor het eerst op een weiland werd gevoetbald en er voor aanvang eerst alle koeienvlaaien moesten worden weg geschept. De vele variaties in shirts, foto’s van de elftallen, de gewonnen bekers en noem maar op komen uit privé verzamelingen van oud-spelers en bestuursleden is een totaalbeeld tot stand gebracht, waarmee het team van de Heemkunde Kring Willemstad een mooi overzicht van 75 jaar Kogelvangers tot stand heeft gebracht. De tentoonstelling is te zien in de expositieruimte van het Mauritshuis en is te bezoeken tijdens openingstijden. Neem jij ook snel een kijkje?


Een balletje trappen tijdens de opening. Foto Tom Rietveld