Op bezoek bij Cor van Mierlo met zijn energiezuinig huis.
Op bezoek bij Cor van Mierlo met zijn energiezuinig huis. Foto: Tom Rietveld

Klimaatburgemeester Dimph Rubbens bezoekt Moerdijkse duurzaamheidsprojecten

Door: Tom Rietveld Algemeen

MOERDIJK - Dimph Rubbens is onlangs benoemd als klimaatburgemeester van Moerdijk tijdens de Nationale Klimaatweek. Zij toerde vorige week samen met de echte burgemeester Aart-Jan Moerkerke en Pieter Heesbeen (projectleider) een rondje doen langs een drietal duurzaamheidsinitiatieven met de elektrische auto van de buitendienst.


Bij de elektrische handhavingswagen van de gemeente Moerdijk. - Foto Tom Rietveld

Als voorzitter van Energiek Moerdijk heeft Dimph Rubbens zich al jaren ingezet op dit thema. Dimph: “Wat ik vooral doe is samen te werken vanuit een gemeenschap coöperatie om koppelkansen te creëren voor de energie transitie” 

Aangekomen op de Barlaaksedijk bij het huis van Ineke van de Weijgaert.
Dit is het leukste energie neutrale voorbeeldhuis van Nederland in 2011. Ineke: “Ik was één van die voorlopers. Ik heb hier een huis gekocht van oudere mensen, die niets aan energiebesparing hadden gedaan. Als ik boven op zolder stond kon ik letterlijk de fietsers horen praten wat ze tegen elkaar zeiden”.

Trias Energetica

Ineke: “Mijn huis heb ik verbouwd volgens de Trias Energetica. Dat is een handig stappenplan om de juiste keuzes te maken. De eerste stap is ervoor zorgen dat je zo min mogelijk energie gebruikt. Dat heb ik gedaan door te isoleren en 3-laags HR++ glas te plaatsen. De tweede stap is de energie die je nog nodig hebt te benutten uit duurzame energiebronnen. Dat doe ik met zonnepanelen voor de elektriciteit en een zonneboiler voor het warme douchewater en de verwarming. De laatste stap is zo efficiënt mogelijk gebruik maken van energie. Dat doe ik onder andere met Zeer Lage Temperatuur Verwarming en LED-lampen”. 

Meest belangrijk

Ineke vervolgt: “Het meest belangrijke van alles wat ik gedaan heb is de isolatie van de muren met 26 cm glaswol. Mijn huis heeft nu een lekker warme jas aan. Die energie hoeft nooit meer opgewekt te worden. Ik zie dat veel mensen het energie besparen overslaan en meteen in de toeters en bellen schieten, zoals zonnepanelen en warmtepompen. Dat is zonde, want daarmee mis je het comfort van een geïsoleerd huis. De toeters en bellen kunnen kapot gaan en dan heb je niets. Zeker met de energiearmoede kan ik (beleidsmakers, politici, huiseigenaren) warm aanbevelen te beginnen met energiebesparing.

Energiezuinig huis

Cor van Mierlo heeft een energiezuinig huis en geeft als energiecoach bij Energiek Moerdijk mensen tips om te bezuinigen. Zijn jaren op een onderzeeboot hebben hem een bewust mens gemaakt. 

Cor: “In zo’n kleine ruimte moet je wel goed nadenken over energieverbruik en ook waterverbruik. Thuis ben ik misschien een beetje doorgeschoten om alles nog efficiënter te maken. Je hoort over warmtepompen, hybride verwarmen noemen ze dat. Ik heb nu een zonneboiler en die maakt door de zon via de solar tubes op het dak 64 graden warm water. Een belangrijk voordeel is dat de zonneboiler minder elektriciteit dan een warmtepomp gebruikt. Warm water om te douchen maar ook voor de wasmachine en vaatwasser. Met nog veel meer aan technische snufjes staat er in de bijkeuken een kleine machinekamer.

VV De Fendert

Als laatste bezoeken we voetbalvereniging De Fendert in Fijnaart. Met de 330 zonnepanelen op het dak is er een grote stap gezet om een energie neutraal sportpark te bewerkstelligen. Thans een vermogen van 95000 kilowatt uren op jaarbasis en dat zijn 30 gezinnen”. 


Het voetbalpark van VV de Fendert kent veel zonnepanelen. - Foto Tom Rietveld

Voorzitter Kees Rombouts: ”Als voetbalvereniging heb je een maatschappelijke voorbeeldfunctie en de zorg om zuinig om te gaan met de financiën, zodat we de contributie voor de leden zo laag mogelijk kunnen houden en dat is gelukt dankzij de win-win situatie doordat we zelf minder verbruiken en energie kunnen terugleveren. Van cruciaal belang was dat onze werkgroep heeft samengewerkt met de vele experts zoals de vrijwilliger bij Moerdijk Energiek Edwin van As. Er is vanuit een overall visie gekeken en dat heeft wel iets opgebracht. Ook in het verkrijgen van diverse subsidies om de sportvereniging te verduurzamen”.