Robot Team Orange
Robot Team Orange Foto: Anita van de Luijtgaarde

Robotbouwers op weg
naar het NK

ZEVENBERGEN - De robotbouwers van het Newman college in Breda doen er alles aan om zich via kwalificatiewedstrijden (League Meets) te plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. Vorige week won team Space tijdens de eerste League Meet voor First Tech Challenge-teams (FTC) in Eindhoven. En zaterdag is team Gentlebotz, met Marieke van de Luijtgaarde uit Noordhoek, tweede geworden tijdens de League Meet in Delft.


Team Orange, met Niels Cabaret uit Zevenbergen en Bart van de Luijtgaarde uit Noordhoek, is negende geworden. De stand voor FTC-teams over twee League Meets is nu: Gentlebotz 2e, Space 4e en Orange 9e. De eerstvolgende League Meet is op 15 januari op het Newman college.
Alle drie de teams maken een goede kans om mee te mogen doen aan het NK FTC. Team Gentlebotz is twee jaar geleden al 2e geworden op het NK en Team Orange 1e op een open kampioenschap in Vic in Spanje.
Sinds enige jaren faciliteert het Newman College als buitenschoolse activiteit het bouwen van robots volgens de standaarden van de First Tech Challenge (FTC). First is een Amerikaanse organisatie die over de hele wereld actief is om jongeren te interesseren in alles wat te maken heeft met de techniek achter robots. In het hele programma gaat het niet alleen om het winnen van de wedstrijden, maar ook om innovatie, samenwerken en het enthousiasmeren van andere scholen en bedrijven om deel te nemen.
Team Gentlebotz heeft sinds dit seizoen een samenwerking met Breda Robotics en de teamleden van Team Orange gaan binnenkort, als de maatregelen het toelaten, een aantal basisscholen in de gemeente Moerdijk en de gemeente Breda bezoeken.[n]