Afbeelding
Foto:

Komt er een Wintertuin bij het Ketrientje?

BERGEN OP ZOOM - De Stichting tot behoud van het Ketrientje i.o. heeft een extra onderdeel gepresenteerd bij hun plan voor de vernieuwing van 't Ketrientje. Eerder kwam de stichting al met een alternatief plan voor Huize Sint Catharina. Het hoofdgebouw moet losgemaakt worden van de rest van de bebouwing, waardoor het imposante gebouw beter tot z'n recht komt, maar nu heeft de stichting ook het plan voor de Wintertuin verder uitgewerkt.


De Stichting tot behoud van het Ketrientje heeft eerder een plan gepresenteerd om te laten zien dat zij niet alleen bezwaar maken voor het bezwaar maken, maar dat ze zeer betrokken zijn bij de stad in het algemeen en de binnenstad in het bijzonder. "We willen hiermee aangeven dat er veel meer mogelijkheden zijn voor dit gebied. We hopen dat men dus niet vasthoudt aan het plan van tanteLouise", stelde de stichting. De zorginstelling wil de huidige bebouwing slopen en een nieuw zorgcentrum voor verpleeghuiszorg, gecombineerd met (senioren)appartementen en een parkeerkelder realiseren.


Stichting Behoud Ketrientje wil dat voorkomen. Zij beroepen zich op verschillende onderzoeken waaruit blijft dat zowel het hoofdgebouw als het zusterhuis als 'zeer waardevol en zonder meer beschermenswaardig' worden aangemerkt. Dat het pand voor een deel hergebruikt kan worden, laat volgens de stichting ook de ontwikkeling bij het V&D-pand zien. "Het volledig weghalen had misschien sneller gegaan, maar was uiteraard minder duurzaam geweest. Het opnieuw gebruiken van de constructie en ander materiaal en het dus ook niet meer opnieuw aanbrengen hiervan, scheelt 10-duizenden kilo’s CO2 uitstoot en is daarmee goed voor ons klimaat. Zo ook bij het Ketrientje. Het opnieuw gebruiken van de bestaande betonconstructie of het volledig hergebruik van bepaalde onderdelen maakt dat het Ketrientje duurzaam kan worden herontwikkeld", stelt de stichting.


In een eerder plan van het Ketrientje lag er tussen het Hoofdgebouw en het Zusterhuis nog zoiets als een terras met bloemperken. "Het lijkt tegenstrijdig dat we dat deel van het complex wél willen slopen, maar dat komt omdat het in feite een onbruikbaar gedeelte is. Het is bouwkundig gezien het minste deel van het complex en het staat pal voor het monumentale Hoofgebouw en Zusterhuis." Al in 2018 heeft de stichting nagedacht over een invulling van dit deel van het Ketrientje. "Veel Europese steden hebben er een: een wintertuin. Een barok of romantisch ontworpen glaspaleis waar naast tropische planten en vogels ook de bezoeker aangenaam kan verpozen. De wintertuin zou het herfst-, winter-, en voorjaarsbezoek aan Bergen op Zoom kunnen bevorderen, dit in combinatie met de reeds aanwezige toeristische attracties. Bergen op Zoom moet immers 365 dagen per jaar bezocht kunnen worden."


Het voorstel betreft o.a. een broeikas voor tal van zaken. "Met wat voor een ontwerp een architect uiteindelijk ook komt, belangrijk is dat de Wintertuin een trekpleister vormt voor het centrum van Bergen op Zoom, dat het een generator vormt voor het Ketrientje op het vlak van financiën (verhuur e.d.) en energie (koude en warmteopslag). Wat zou het mooi zijn. Lef tonen en met iets controversieels Bergen op Zoom op de kaart zetten. Niet van die truttige nieuwbouw die over dertig jaar weer wordt afgebroken." [n]