Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Van frietmachine tot
strijk- en vouwmachine

BERGEN OP ZOOM - Vijftig leerlingen van de opleiding Technicus engineering bij Curio in Bergen op Zoom hebben afgelopen week hun eindopdracht ingeleverd. "Normaal werken alle leerlingen op school aan hun afstudeeropdracht, maar vanwege de coronamaatregelen hebben we voor het eerst ook leerlingen extern bij bedrijven laten werken", vertelt coördinator René van Haaften. "En dat is goed bevallen."


DOOR REMKO VERMUNT


Dat vinden ook Mark, Rob en Ywan. Zij waren, samen met Chiel en Bas, verantwoordelijk voor het bouwen van een pick-and-place machine bij Polytec in Roosendaal. Daarmee waren ze één van de twee groepjes die buiten de school aan de slag mocht. "In mijn derde jaar liep ik stage bij hen en toen heb ik gevraagd of zij toevallig ook konden helpen bij een opdracht voor mijn eindexamen", vertelt Ywan. En zo geschiedde. Samen met vier andere jongens ging hij aan het begin van dit schooljaar aan de slag bij Polytec. "We hebben er enorm veel van geleerd", vertelt Rob. "We hebben boven ons niveau gewerkt." Dat kan Mark alleen maar beamen. "We hebben nu geleerd hoe het er in het echte werk aan toegaat. Tegen welke problemen je op kan lopen én hoe je die moet oplossen."


De jongens zijn dan ook enorm blij dat ze buiten de school aan de slag mochten. Mede ook omdat de machine die ze nu gebouwd hebben, daadwerkelijk in gebruik genomen wordt. "Daarnaast hadden we een budget van ongeveer 30.000 euro. In eerste instantie was dat minder, maar ze zagen dat we er heel serieus aan werkten. Toen is ons budget verdubbeld." De machine is ook veel groter dan de machines die op school gebouwd worden. "Onze machine is 8 bij 4 bij 2. Ongeveer 64 kuub, terwijl de machines op school eigenlijk niet groter mogen zijn dan één kuub." De jongens zijn er dan ook vol voor gegaan en daar is Van Haaften trots op. "Ywan gaat nu ook zijn afstudeerstage lopen bij Polytec. De machine is nu nog stand-alone, maar hij moet mee gaan draaien in het gehele proces. Dat gaat Ywan, samen met een andere leerling, realiseren."


Tóch zijn ook de leerlingen die wél op school moesten bouwen, blij met hun eindresultaat. Zo werd er een machine gemaakt om mandjes schoon te maken, een klief- en hakmachine voor hout, een automatische appelschiller en ga zo maar door. Ook Jeffrey, Jurre en Rick, die gezamenlijk een automatische frietmachine hebben gemaakt, zijn blij met het eindresultaat. Zij maakten een machine die automatisch aardappels tot frietjes verwerkt, ze vervolgens bakt, in een frietzak stopt én er zelfs nog saus op doet.


"De leerlingen krijgen vanuit school een budget van 500 euro", legt Van Haaften uit. Maar, met dat geld redden ze het eigenlijk niet. Daarom zijn ook deze jongens op zoek gegaan naar sponsoren. Bedrijven waar ze stage hebben gelopen, waar ze mensen kennen of zelfs willekeurige bedrijven worden benaderd met de vraag of ze iets willen bijdragen aan de machines. "Alleen het frame kost al 8000 euro", stelt één van de jongens. Uiteindelijk heeft het hele prototype zo'n 15 tot 20.000 euro gekost. "En zo zijn er ook jongens die een bitterballenmachine hebben gemaakt, een hamburgermachine én een strijk- en vouwmachine. Ze hebben alles zelf verzonnen, wij hebben alleen de technische aspecten meegegeven", stelt Van Haaften. "Als ze straks 85 zijn, dan weten ze nog dat ze dit hebben gemaakt. Dat is toch prachtig", reageert één van de leraren.[n]

Afbeelding