Afbeelding
Foto:

'We moeten jongeren
serieus gaan nemen'

BERGEN OP ZOOM - Hij spreekt de taal van de straat, maar zit ook rond de tafel met ambtenaren en burgemeesters. Zo werkte hij ooit samen met Ali B, maar hij maakte ook de videoclip die viraal ging van rappers Benni en YSF en burgemeester Han van Midden in Roosendaal. De 42-jarige Lion de Noier uit Bergen op Zoom vormt dé schakel tussen jongeren en professionals en dat laat hij nu weer zien in de nieuwe documentaire 'Verborgen op Zoom'.


DOOR REMKO VERMUNT


Hoe ervaren jongeren Bergen op Zoom? Wat vinden ze fijn en wat niet? Zijn ze gelukkig hier en zien ze een toekomst voor zichzelf op deze plek? Het zijn verschillende vragen die aan bod komen in de documentaire Verborgen op Zoom. "Ik werd ongeveer 1,5 jaar geleden uitgenodigd door Sanne Feenstra van Studio Stadslab. Zij wilden samen met creatieve mensen uit Bergen op Zoom bekijken hoe ze de verbinding tussen gemeente en burgers kunnen bevorderen. Dat doen ze in het kader van de omgevingsvisie", legt Lion uit. "Normaal ben ik iemand die aan de zijlijn staat te roepen dat het de verkeerde kant opgaat met de stad, maar deze keer dacht ik: 'Laat ik maar eens kijken wat er uitkomt'." En daarbij werd Lion positief verrast, want samen met hem zijn er nog tal van mensen die positief willen bijdragen aan de stad. "Het was allemaal leuk en aardig, maar ik zag geen jongeren die aanwezig waren. En ik vroeg me af: Waar is die input? Zo ontstond het idee om een documentaire te maken."


Eerste stap

Daarin heeft Lion de Noier geprobeerd om zich vooral toe te spitsen op de jeugd en hoe zij, samen met professionals, kunnen bijdragen aan een betere stad. In de documentaire spreekt Lion bijvoorbeeld met leerlingen van het Mollerlyceum, maar ook met psychologe Hanan die TikTok inzet om jongeren te bereiken en leraar Volkan Tasdan die op zijn manier jongeren probeert te betrekken bij de Bergse samenleving. "De documentaire is een eerste stap om met elkaar in gesprek te gaan en de eerste lijntjes zijn al gelegd. Zo gaat Gebouw-T komende week in gesprek met Wijzijn Traverse om samen te bekijken hoe ook zij iets kunnen betekenen voor jongeren."


Betere communicatie

De documentaire is daarmee vooral een startdocument geworden. "Er zit geen echte eindconclusie in de documentaire. Er is ook niet één kant-en-klare oplossing, maar wat ik wel heb gemerkt is dat de communicatie met jongeren veel beter kan en moet. Er wordt gebruik gemaakt van nieuwe media, maar niet op de juiste manier terwijl ik van mening ben dat we jongeren echt serieus moeten nemen. Zij hebben soms revolutionaire ideeën en we doen er niets mee. Luisteren is belangrijk maar na luisteren volgt actie. Dat ontbreekt nu vaak."


Samenwerken

Volgens Lion hangt veel samen met het loslaten van oude gewoontes. "Bergen op Zoom is een chauvinistische stad en we moeten over ons eigen ego heen stappen. We moeten afkijken van buurgemeenten, samenwerken. Het klinkt als iets simpels, maar dat is een enorme stap. We moeten als gemeente ook gewoon durven te zeggen 'we weten het even niet meer'. Alle jongeren die ik heb gesproken, hebben aangegeven in de toekomst vaker mee te willen brainstormen over Bergen op Zoom. Zelfs de jongeren die voor hun studie uit Bergen op Zoom vertrekken, voelen zich verbonden met de stad. Dat is mooi om te zien. We moeten gebruikmaken van hun vaardigheden en jongeren als volwaardige burgers gaan beschouwen."[n]