Afbeelding
Foto: HHS - Pixelio

OM eist 12 jaar cel voor ‘kopstuk achter drugslabs'

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Negen verdachten stonden deze week terecht in de rechtbank van Breda voor de financiëring, aansturing en productie van twee drugslabs in Esch en Hechtel-Eksel (België) en een drugsopslaglocatie in Rilland. Tegen de leider van de criminele organisatie, een 36-jarige man uit Bergen op Zoom, is 12 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie.

Een grootschalig onderzoek heeft ervoor gezorgd dat politie en justitie een inkijk hebben gekregen in het criminele bedrijfsmodel achter de grootschalige productie van synthetische drugs. “Meestal komen in onderzoeken slechts de loopjongens, drugsdumpingen en faciliteerders in beeld.” Maar, justitie denkt nu de laag hierboven te pakken te hebben met als kopstuk de 36-jarige hoofdverdachte uit Bergen op Zoom. “In dit onderzoek leverde de analyse van versleutelde communicatie uit PGP-telefoons ondersteunend bewijs op.”

Tegen de andere acht verdachten eiste het OM in totaal 37 jaar gevangenisstraf. Daarnaast zouden de verdachten in totaal ruim 110.000 euro moeten terugbetalen aan de maatschappij.

Het meest in het oogspringende lab waar de hoofdverdachte betrokkenheid bij zou hebben, bevond zich in Hechtel-Eksel (België). Hier kwamen in januari 2019 drie jonge Nederlandse laboranten (van 22, 23, 25 jaar) om na koolmonoxidevergiftiging. De 36-jarige hoofdverdachte is de financieerder en grondstoffenleverancier van dit lab, stelt justitie. Hij zou zich, na de dood van de laboranten, vooral druk hebben gemaakt over het financieel verlies van zijn criminele investering. Het OM staaft dit met uitgebreid app-verkeer. [n]