Afbeelding
Foto:

'De Vastenavend geeft hoop en het zorgt voor verbinding'

BERGEN OP ZOOM - Dirk Hopmans maakt zich op voor z'n eerste Vastenavend als Prins Wannes III. Op 11 november om 11 over 11 werd officieel bekendgemaakt dat hij de nieuwe Prins is van 't Krabbegat. Daarmee is het vanzelfsprekend een bijzondere Vastenavend, maar dat 'ie zó bijzonder zou worden. Dat kon Dirk toen ook nog niet weten. "Maar dit mag de pret niet drukken. Juist nu is het belangrijk om toch iets te betekenen voor alle Krabben. Het is een lichtpuntje in deze aparte tijd", aldus Hopmans.

"Eindelijk kwam het verlossende woord eruit", kijkt Hopmans nu terug. "Ik heb het zeven maanden geheim moeten houden, maar toen het eenmaal bekend was.. stond de telefoon roodgloeiend. Ik kreeg bossen met bloemen thuisbezorgd en ik kreeg letterlijk honderden appjes en belletjes. Dat was echt onbeschrijfelijk." Vanaf dat moment kon Prins Wannes III eindelijk mee gaan doen. "Het was enorm fijn om de club te leren kennen. Dat ging bijna volledig digitaal, maar het was goed om steeds meer aan te sluiten bij allerlei werkgroepen. Dan krijg je toch een beter beeld van wat er allemaal speelt en zo ben ik stapje voor stapje in mijn rol gegroeid."

Dat deze Vastenavend bijzonder zou zijn om verschillende redenen, had Hopmans in november al wel door. "Er waren een hoop scenario's in gedachte, maar al snel merkten we dat het toch voor digitaal gevierd zou gaan worden. We kunnen, hoe jammer ik dat ook vind, niet langs verzorgingstehuizen, niet langs de kinderen, niet langs de bouwers en niet langs de bandjes. Dat wisten we al heel vroeg, maar het is wel ontzettend balen." Maar, de stichting is niet bij de pakken neer gaan zitten. Afgelopen weekend heeft Dirk Hopmans waarschijnlijk zijn drukste weekend tot nu toe gehad. "Sinds begin januari zijn we al rustig begonnen met het maken van opnames voor de komende Vastenavend,. De laatste weken is het wel drukker geworden, maar je stopt er een hoop energie in en je krijgt het in drievoud terug." Hopmans wil niet teveel verklappen van wat er allemaal op de planning staat voor de Krabben, maar hij is ervan overtuigd dat er een mooi programma gepresenteerd gaat worden. "Dit is natuurlijk niet de meest leuke periode. De Vastenavend geeft toch een stukje hoop en het zorgt voor verbinding, ook als dat via de televisie of laptop gebeurd."

De vastenavend begint zaterdag om 14.30 uur met een uitzending rondom de intocht van de Prins en vervolgens staat de stadsboeremaaltijd op de planning met optredens uit de oude doos. "Het thema van die dag is: Samen bloeien we weer op." De zondag staat in het teken van de dweilbandjes met een uitzending genaamd: 'Meziek Filllem Festival'. "Bandjes kunnen nu natuurlijk niet repeteren en ook niet optreden. Toch hebben we ze gevraagd om coronaproof een filmpje op te nemen." Maandag is het, zoals altijd, tijd voor de kinderen met de kindervastenavend. "Dat wordt echt iets heel speciaals, iets heel leutegs", stelt Hopmans. "En dan zijn we alweer bij de vette dinsdag uitgekomen." Die staat normaal in het teken van de optocht én de sluiting van de Vastenavend. "En ook daar besteden we natuurlijk aandacht aan."

Hoewel Dirk het gros van de opnames achter de rug heeft, zal hij toch tijdens de Vastenavend niet rustig op de bank kunnen zitten. "Het is natuurlijk het eerste jaar, dus ik laat het allemaal op me afkomen. Ik zal iedere dag toch nog wel even bezig zijn, maar het zal wel raar zijn. We halen het maximale eruit en volgend jaar halen we alles dubbel en dwars in."

Benieuwd naar alle tijden van de uitzendingen? Kijk dan op www.stichtingvastenavend.nl [n]