Afbeelding
Foto: Corné de Weert

Corné de Weert is tijdens de Vastenavend altijd op pad om de mooiste momenten vast te leggen als Hoffotograaf van de stichting, maar dit jaar ziet zijn carnaval er heel anders uit. Toch besloot hij niet bij de pakken neer te zitten.

"Ik heb in april vorig jaar een actie gehouden waarbij ik mensen tijdens de lockdown ging fotograferen bij hun voordeur. Dat had ik gezien bij de Volkskrant en dat vond ik zo leuk, dat ik het in Bergen op Zoom na ging maken", vertelt De Weert. Daar kwam enorm veel respons op. "Toen opperde mijn vriendin om dat idee te herhalen tijdens de Vastenavend, maar dan ook in de vastenavendbulle."

Corné deed een oproepje op Facebook en de reacties waren alleen maar positief. "Uiteindelijk ben ik op één dag bij 45 huizen langsgegaan om foto's te maken. Er hadden nog veel meer mensen gereageerd, maar dat kreeg ik allemaal niet meer in het schema. Ik had een hele route uitgezet door Bergen op Zoom en Halsteren en dan kan je niet halverwege opeens naar de andere kant van de stad rijden", legt De Weert uit.

Om 09.00 uur begon hij. Met een rode zakdoek en boerenkiel én een klein boxje met vastenavendmuziek reed hij door de straten van Bergen op Zoom om de leut vast te leggen. "Dat was enorm leuk en ik kreeg alleen maar positieve reacties." Als geintje nam Corné ook een collectebus mee waarin mensen een vrijwillige bijdrage konden storten voor de Bergse horeca. "Ik zei dan: 'Je kan toch geen vastenavend vieren, dus doneer bijvoorbeeld wat je op één avond kwijt zou zijn aan bier'" Daar gaven de mensen massaal gehoor aan. Briefjes van twintig en zelfs van vijftig euro belandden in z'n collectebus. "Uiteindelijk heb ik 1400 euro opgehaald met deze actie. Dat ga ik overmaken naar de stichting en zij gaan het verdelen onder de cafés die normaal meedoen met de LeutNeutbon." [n]