Afbeelding

Paul Asselbergs wint met 'Amme toch 's sente n'adde'

BERGEN OP ZOOM - Paul Asselbergs heeft met zijn ingezonden verhaal gewonnen bij een wedstrijd van dialectgenootschap De Berregse Kamer. De opdracht was om een verhaal te schrijven met als titel: Ja, amme toch 's sente n'adde.

"Die titel inspireerde mij natuurlijk direct, als inwoner van een stad met een miljoenentekort", vertelt Asselbergs. "De prijs heeft mij ook sente opgeleverd nl. een Geldbòòm, gemaakt door de Bergse kunstenares Marianne Gabriels." Benieuwd naar Asselbergs' tekst? Lees hem hier: a, amme toch 's sente n'adde!

Ja, da d'oor ik onze burregemééster Sjam Petter ...eh...Frank Petter nog zegge: "Amme toch 's sente n'adde, dan zouwe veul dròòme van mijn uit kenne komme.

Maar ja, dan motte me die sente wel eerst verdiene. Ik zou om te beginne 't Markiezen'of éélemaal slope, en ok al die andere dure iesterische pande.

Ok zou ik alle amtenare naar uis sture, b'alve m'n sjefeur netuurlek, want die ken'k nie misse. Nou, en dan zulle me zien dat 't geld mè bakke binnekom.

En dan kenne me n'eindelek 'n nuuwe Lucernaflet gaan bouwe. 't Is toch eeuweg zonde dasse da mooie gebouw afgebroke n'ebbe! Dèèr zat Toren'oog

altijd bovenin te rippetere, witte nog?! Netuurlijk mot die flet dan in de Thaliatuin komme, en me noeme de flet dan: 'Uize Thalia'. Op de boveste verdieping

kom m'n werkkamer. Dan ken'k m'n leed overzien, en alles goed in de gate n'ouwe. Kijke naar de villa van Ton Linsse, en zien of tie niemand om de tuin leidt.

En ok de koeltores bij Antwerpe goed in de gate n'ouwe. Dan ek teminste weer 'n Doel vor óóge. Ok gaan ik 'r op lette of al m'n wetouwers d'r eige aan de wet ouwe,

en kijke of ze gin cente deur de lucht late vliege. Nou, en as 't dan tóch nog fout gaat, dan bel ik gewòòn Linda de Mol op, want die wit alles van Miljoenenjacht.

Me gaan 't zien".[n]