Wapenschild van prins Wannes III
Wapenschild van prins Wannes III Foto:

Het Koninklijke blazoen van de Leut.....

BERGEN OP ZOOM - Wat? Het Blazoen? We trekken ten strijde tegen het veelkoppige monster dat je hier tegen kan komen. Het Sjaggerijn dat de kop op steekt! Het monster van de Gemeentelijke armoede bijvoorbeeld, het monster van de algemene sikkeneurigheid, of het indrukwekkende monster dat tegenwoordig Corona heet. En samen met Prins Wannes III gaan we het sjaggerijn verslaan!


Want samen zijn we sterk en met het wapen van de Leut kunnen we heel de wereld aan. Onze strijdmakker, onze n‘Òòg’eid Wannes III, gaat voortaan voorop als aanvoerder van de Leut!


Wapenschild van de prins
Het Wapenschild van prins Wannes III.
Veldtekens of insignes werden al in de Middeleeuwen meegedragen bij riddertoernooien, maar ook als het voor menens was. Aan die tekens, in de vorm van een Wapenschild, kon je op schilden vaandels zien bij welke adellijke familie of welk gilde dat je hoorde. Vaak zie je op zo’n wapen een leeuw, met een vurige tong, die zijn klauwen uitslaat. Ook paarden en roofvogels komen voor.
Als je het wapen van de familie Glymes bekijkt, zie je dat er tussen het loof een ridderhelm te zien is met daarboven een ezelskop: onbevreesd en geduldig. Zo rijkelijk als dat Glymes-wapen was, zo simpel is het wapenschild van onze stad. Op een rood vlak staan drie witte “Andreaskruizen” afgebeeld. En drie groene “berrege” er onder: de onderste rand van zo’n wapen heet dan ook “de zoom”. Bovenop het wapenschild staat een Markiezenkroon en het wapen wordt vastgehouden door wildemannen. Prins Nilles d’n Eerste had in zijn regeerperiode ook een eigen blazoen. Dat was ontworpen door Louis Weijts. “Dumke n’aan oew nuske” was daarop het belangrijkste symbool en “Agge mar leut et” was de lijfspreuk. Met de komst van een nieuwe Òòg’eid kwam ook het idee om voor Wannes III een eigen omgekeerd blazoen te ontwerpen. “ ‘t Wapeschild van Wannes III” is een ontwerp van Eric Elich en zit boordenvol met symbolen van onze Vastenavend. In de Bergse “kwartieren” zie je de Geit van Mie d’n Os (het begin op d’n Ellefde van d’n Ellefde), het Omgekeerde Wapen van Berrege (alles op z’n kop), een Krab (voor alle Krabbe van ’t Krabbegat) en een Kraai (die z’n poot breekt en van z’n stokje valt). Bovenop staat een Prinsenkroon met sneeuwklokjes die het voorjaar aankondigen (me bloeie wir op!).
En jij kunt de trotse bezitter worden van zo’n wapenschild! Een trotse strijdmakker van Prins Wannes III eigenlijk. Zo’n fraai computer-gesneden en ambachtelijk gemaakt kunstwerk is mooi voor aan de muur of voor op de schouw. Je kunt het kopen voor jezelf, maar het is ook een super chique en stééngèèf cadeau waar je mee voor de dag kan komen...
Heraldisch wapenschild, gemaakt van vier lagen geborsteld roestvrij staal uit zwembad de Schelp. Het Blekke schild is gemonteerd op ’n bio-based natuurhouten onderschild. De maten zijn l x b x h = 19 x 15 x 1,5 cm. Het is voorzien van een certificaat van ongelogen waarheid! En ieder exemplaar is een uniek exemplaar, waarvan er maar vierhonderd van gemaakt worden.

Reserveren
Je kunt nu alvast één of meerdere exemplaren reserveren. Zo gauw als we de productie weer kunnen hervatten (tijdelijk door de corona stilgelegd) gaan me verder. We laten je dan zo snel mogelijk weten wanneer we kunnen uitleveren en hoe we dat gaan doen. Het Wapeschild zal op een locatie in Bergen kunnen worden afgehaald. De prijs is 33 euro. Verkoop is via de website van Stichting Vastenavend:
www.stichtingvastenavend.nl[n]