Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Stemmen in Coronatijd:
Zo gaat het in z'n werk!

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer er dit jaar anders uitzien dan normaal. Na een inventarisatie is gebleken dat er een aantal locaties niet beschikbaar zijn. Om toch op hetzelfde aantal stembureaus uit te komen is gekeken naar alternatieve locaties. Op 17 maart zijn er 34 stembureaus geopend en dat is er één meer dan in voorgaande jaren.


Nieuw dit jaar is dat kwetsbare doelgroepen al eerder hun stem mogen uitbrengen. Op maandag 15 en dinsdag 16 maart zijn er vijf stembureaus geopend voor deze mensen. Omdat er geen specifieke regels zijn opgenomen, wordt dit gedaan op basis van integriteit. Behoor je niet tot een kwetsbare groep? Dan wordt er van je verwacht dat je gewoon op 17 maart gaat stemmen.

De 34 stembureaus zijn in principe allemaal toegankelijk voor mensen met een beperking, alleen het stembureau bij FC Bergen is wat lastiger omdat dit stembureau niet op de begane grond zit en hier een lift in zit die van bovenaf bediend moet worden. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere stembureaus. Zo is het stembureau op de Bergse Plaat in een tent én er is een drive-through stembureau bij Eventum.

"We hebben voor een drive through stembureau gekozen, zodat mensen die vanwege corona wel zelf hun stem uit willen brengen maar dit niet in een stemhokje willen doen, dit vanuit hun auto kunnen doen", laat de gemeente Bergen op Zoom weten. Bij dit stembureau kom je met 1 persoon in de auto aanrijden. Je rijdt naar de eerste tafel en daar wordt je stempas en legitimatie gecontroleerd. Je rijdt door naar de 2e tafel en daar krijg je een stembiljet (met houten onderlegger zodat je makkelijker je bolletje rood kunt kleuren) en dan breng je je stem uit. Vervolgens rij je door naar de stembus om daar je stembiljet in te doen.

Kijk voor meer informatie over de verkiezingen op
www.bergenopzoom.nl/verkiezingen [n]