Afbeelding
Foto:

De Sjefkes vieren feest:
150-jarig jubileum

BERGEN OP ZOOM - Al twee jaar wordt er achter de schermen gewerkt aan het jubileumjaar van Harmonie Kolping's Zonen in Bergen op Zoom. Komende vrijdag, 19 maart, blaast de harmonie namelijk 150 kaarsjes uit. Een mijlpaal die vanwege de coronamaatregelen niet gevierd kan worden, zoals de vereniging had gewild. "We hebben nu onze hoop gericht op het najaar", aldus Miriam van Esveld.


DOOR REMKO VERMUNT


Twee jaar geleden begon een kleine denktank met brainstormen over hoe dat jubileumjaar eruit zou kunnen zien. "Er zijn verschillende sessies geweest met mensen vanuit het orkest én van buitenaf, om te bekijken wat je allemaal zou kunnen doen." Later is een jubileumcommissie vanuit de harmonie gaan kijken welke plannen er allemaal liggen en wat ze er mee willen. "Uiteindelijk zijn we uitgekomen op drie pijlers: educatie, muzikale uitdaging en verbinding en dat wilden we allemaal vormgeven onder het thema: 'Wie jarig is trakteert'."


Verbinding

Zo zouden er onder de pijler educatie bijvoorbeeld concerten worden gegeven op basisscholen. "We zouden dan een muzikaal verhaal vertellen waarbij de leerlingen iets leren over samen muziek maken en het bespelen van een instrument." Daarnaast wilde de harmonie ook de samenwerking aangaan met verschillende partijen in de stad. "Dat doen we bijvoorbeeld al tijdens Proefmei, maar dit jaar wilden we daar een bijzondere samenwerking aan toevoegen."


Cadeautjes

Stuk voor stuk zouden het cadeautjes zijn voor de leden én voor de stad. "Maar helaas kan dat allemaal niet doorgaan. We richten onze pijlen nu op het najaar. We hebben één weekend en een locatie vastgelegd. Afhankelijk van de maatregelen kunnen we daar alsnog ons jubileum vieren. Groot of klein, met of zonder publiek", vertelt Van Esveld. "Maar dat staat nog in de kinderschoenen. Tot de zomer kunnen we in ieder geval niets. We hopen binnenkort weer te mogen repeteren."


Sjefkes

En dat is zuur voor de vereniging, want een 150-jarig jubileum is wel echt een feestje waard. Dat vindt ook penningmeester Chris van Loon die zich verdiept heeft in de geschiedenis van de harmonie. Want, hoewel de officiële naam Harmonie Kolping's Zonen is, wordt de harmonie in de volksmond toch vooral de Sjefkes genoemd. "De harmonie is ontstaan vanuit de toenmalige St Joseph Gezellen Vereniging", legt Van Loon uit. Die vereniging vond huisvesting in de 'Vetpan', een patronaat op de locatie waar nu de Jumbo staat aan de burgemeester Van Hasseltstraat. "Dat was een enorm gebouw met heel veel ruimtes. Je had er een koor, een gymnastiekvereniging en nog veel meer." Uiteindelijk was er een deel van het koor dat muziek wilde gaan maken. "En toen werd de St Josephharmonie opgericht. Joseph wordt in Brabant altijd afgekort naar Sjef, vandaar dat we in de volksmond de Sjefkes heten", legt Van Loon uit.


Hoge ambities

Later is de naam veranderd naar Harmonie Kolping's Zonen, een verwijzing naar de Duitse pater Adolf Kolping die aan het begin stond van de gezellenverenigingen. Jarenlang heeft de harmonie op het hoogste niveau gespeeld. Er werd gespeeld op de belangrijkste concoursen en er werden constant hoge muzikale ambities uitgesproken. "Maar twintig jaar geleden is besloten om een stapje terug te doen", leggen Van Esveld en Van Loon uit. "We blijven elkaar uitdagen, maar er is minder vraag naar de sterk technische stukken. We kiezen er dus soms ook voor om de wat populairdere stukken te spelen."


Uitdaging

Toch blijft de harmonie in Bergen op Zoom en omstreken bekend staan als de harmonie die hoge ambities nastreeft. "We blijven wel die uitdagingen zoeken. We zoeken ook altijd naar een dirigent met een goede muzikale achtergrond die ons die uitdaging kan bieden. Zo doen we bijvoorbeeld mee aan concertreeksen waarbij we wél die technische stukken kunnen spelen én we dagen onszelf uit om goede concerten te geven op bijzondere locaties. Denk bijvoorbeeld aan het jaarconcert in De Maagd, de concerten tijdens Proefmei of natuurlijk het vastenavendconcert." Een van de uitdagingen voor de komende jaren is het ledenaantal op peil houden. "We hebben altijd tussen de 80 en 100 leden, maar daar kunnen er zeker nog wel wat bij", lacht Van Esveld. "Gelukkig weet ook de jeugd ons te vinden. We bieden meer dan alleen het maken van muziek. Het is een gezellige, sociale groep en dat zullen we ook de komende jaren blijven."

Afbeelding