Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Spelend leren met
de avonturengids

HALSTEREN - Zo'n 115 leerlingen van basisschool De Rode Schouw hebben vrijdagmiddag de 'Avonturengids voor kids' in ontvangst mogen nemen. Een feestelijk moment, vond ook directrice Lucy Derks. "De kinderen en hun ouders hebben het afgelopen jaar zo hard gewerkt dat we ze wilden verrassen met dit cadeautje."


DOOR REMKO VERMUNT


Tijdens een feestelijke middag kregen de kinderen de eerste boekjes overhandigd en daarna mochten ze meteen een aantal activiteiten uitproberen. Zo ging boswachter Wout van het Brabants landschap met de kinderen van groep 8 aan de slag om zelf fakkels te maken. Overigens zijn de kinderen van De Rode Schouw niet de enigen die het boekje krijgen. De kinderen van alle ABBO-scholen én de kinderen van kinderopvang Mamaloe krijgen allemaal een avonturengids. "Het is gewoon een heel leuk idee en het past precies binnen onze manier van onderwijs geven. Lekker buiten en bezig zijn met de natuur", vertelt Lucy Derks namens ABBO.


Passie

Toevallig of niet, maar de bedenkster van het boekje, is moeder van één van de leerlingen. De ‘Avonturengids voor kids’ is namelijk een initiatief van Leonie ten Hove van In4outdoor uit Nieuw-Vossemeer. "Het boekje is speciaal voor de basisschoolleerlingen gemaakt. Normaal komen deze kinderen bijvoorbeeld bij ons op het terrein om lekker te spelen, maar ook wij moesten al twee keer dicht vanwege de lockdown. Daarom heb ik m'n passie en liefde voor het buitenzijn gebundeld in dit boekje", vertelt ze.

Leonie heeft een belangrijke missie, namelijk kinderen met de natuur verbinden, spelend leren en zintuigen prikkelen! "Sociaal-emotioneel, cognitief en fysiek is het belangrijk dat kinderen zich kunnen blijven ontwikkelen en groeien. Dat is niet eenvoudig met het digitale tijdperk en alle andere beperkingen." Daarom staan in de avonturengids 24 buitenactiviteiten, 12 activiteiten die zowel binnen als buiten gedaan kunnen worden en dan nog eens tien natuurlijke experimenten en tien natuurlijke creaties. "We proberen met deze activiteiten de kinderen toch te prikkelen. Het is heel kleurrijk opgemaakt en het is zo opgezet dat de kinderen echt in een actieve stand komen."


Inspiratie

Hoewel de gids speciaal gemaakt is voor kinderen van de basisschoolleeftijd, is inmiddels ook gebleken dat de gids een inspiratiebron is voor ouders en opa's en oma's die in deze moeilijke tijd hun inspiratie soms verloren zijn. "Ondanks de lockdown is het belangrijk dat de beleving en de prikkeling van de zintuigen van kinderen gewoon doorgaat!" En, dat geldt natuurlijk ook voor kinderen die bijvoorbeeld in een appartement wonen en daardoor geen achtertuin hebben. "Er staan activiteiten in voor binnen én voor buiten. Eén van de activiteiten is bijvoorbeeld slootje scheppen. Daarvoor moet je wel echt naar buiten natuurlijk. Er staat dan precies bij wat je mee moet nemen, maar er staat ook een zoekkaart bij." Daarop staan allerlei beestjes die de kinderen in dat slootje tegen kunnen komen. "Maar, zo'n zelfde activiteit hebben we ook over vogels in de tuin of vogels die je vanaf het balkon kan zien. "Je hoeft niet per se naar buiten om bijvoorbeeld de maan te kunnen zien of om te kunnen horen dat de nacht is begonnen."[n]