Jongerenraad roept First
Time Voters op: ‘Ga stemmen!'

BERGEN OP ZOOM - Een grote groep jongeren mag op 17 maart voor het eerst hun stem uitbrengen tijdens de verkiezingen. Deze zogenaamde ‘first time voters’ kunnen enorm belangrijk zijn, omdat zij mogelijk een nieuw geluid laten horen. Daarom roept de jongerenraad van Bergen op Zoom hen op: Ga vooral stemmen.

“Grote kans dat je denkt ‘politiek is een ver van mijn bed show’ en ‘ik ga niet stemmen’. Advies: laat die gedachte los”, stelt de jongerenraad in een oproep aan alle jongeren. “17 maart mag jij namelijk voor het eerst meebepalen hoe de toekomst van Nederland eruit moet zien. Stemmen is heel belangrijk. Uiteindelijk bepaal jij met jouw stem welke wetten er komen en welke niet, je bepaalt wie er in de Tweede Kamer komen en met jouw stem laat je zien waar de focus op moet komen te liggen. Alle onderwerpen die jou aangaan, van het klimaat tot aan studeren, beginnen met jouw stem op 17 maart!”


'Stemmen is geen plicht, maar een recht'

In de oproep legt de Jongerenraad stap voor stap uit hoe het stemmen in z’n werk gaat, waar je kan stemmen, wat je mee moet nemen en ga zo maar door. “Hoe weet je op wie je moet stemmen? Ook hierbij helpen we je graag. Vul een stemwijzer in!” De Jongerenraad realiseert zich dat stemmen geen plicht is, maar een recht. “Maak er gebruik van, want #elkestemtelt!”

“Als je nu nog steeds denkt: ‘ik ga niet stemmen’ of ‘lekker boeiend, mijn stem maakt toch niks uit’, realiseer je dan dat 1 op de 3 first-time voters in 2017 niet kwam opdagen.”[n]