Afbeelding
Foto: Douane

Bergenaar vast voor grootste cocaïnevangst van Zeeland

BERGEN OP ZOOM - Een 33-jarige man uit Bergen op Zoom is maandag aangehouden als verdachte in een grote drugszaak. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. In het voorjaar van 2020 werd in de haven van Vlissingen 4500 kilo cocaïne onderschept. Het is nog onbekend wat de rol van de verdachte is binnen deze drugszaak. Zijn woning is in ieder geval doorzocht.

Op 28 april 2020 werd bij een bedrijf in Vlissingen een kwaliteitscontrole gehouden waarbij de partij cocaïne werd aangetroffen. Het ging hier om pure cocaïne die later verhandeld en versneden zou worden. Daarmee verdubbelt de waarde. De drugs zaten verwerkt in een partij bananen, vermoedelijk afkomstig uit Costa Rica. De handelswaarde bedroeg zo’n 180 miljoen euro. Het betreft de grootste cocaïnevangst tot nu toe in Zeeland.


Eerste verdachte

Op 25 september 2020 hield de politie op Schiphol een eerste verdachte binnen het onderzoek aan, een 40-jarige man uit Bergen op Zoom, woonachtig in Dubai. Hij zit nog vast. Later werden nog eens vier mensen aangehouden, twee van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.


Doorzoeking

Maandag werd de 33-jarige Bergenaar aangehouden. Ook werd het huis en de werkplek van een 34-jarige medewerker uit Heinkenszand van het bedrijf waar de partij werd onderschept zijn doorzocht. Bij de doorzoeking maandag hebben medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid met ondersteuning van de Forensische Opsporing en speurhonden beslag gelegd op: diverse gegevensdragers en luxe goederen zoals sieraden en tassen.


Het onderzoek gaat door. Meer aanhoudingen zijn niet uitgesloten.[n]