Afbeelding
Foto:

Ontmoetingsplaats
op de Bergse Plaat

BERGEN OP ZOOM - Als het aan een groep bewoners van de Bergse Plaat ligt, komt er ergens in de wijk een plek waar mensen kunnen samenkomen voor verbinding, bezinning en herinnering. Waar die plek moet komen en hoe die er dan uit moet komen te zien, dat staat nog helemaal open. Bewoners hebben een enquête ontvangen om vooral mee te denken over dit nieuwe idee. "Op basis daarvan gaan we verder aan de slag", vertelt Tom Cats.


DOOR REMKO VERMUNT


De 67-jarige Tom Cats heeft jaren in de horeca gewerkt en ook thuis staat hij graag achter het fornuis. "Tot ergernis van mijn vrouw", lacht hij. "Ik moest maar op zoek gaan naar een andere hobby, anders werden we veel te groot." Zo kwam Tom Cats terecht bij het Senioren Ontmoetings Punt in het wijkcentrum. "Eens in de maand zorgen we met een soort kookclubje voor een lekkere maaltijd. Mensen kunnen dan mee-eten en ze kunnen meteen hun ei kwijt. Tijdens die maaltijden gaan allerlei verhalen de tafel over en zo kwamen we uiteindelijk in gesprek over hoe we iets kunnen maken dat de bewoners van de Bergse Plaat met elkaar verbindt."

Zo werd er bijvoorbeeld gedacht aan een bankje in het wijkcentrum, maar al snel werd het idee groter. "Ook de groep werd groter van mensen die mee willen denken en er zijn ook jongeren bij betrokken." Inmiddels is de groep zo'n 30 tot 40 mensen groot en als het aan Tom Cats ligt, wordt die groep nog groter. "We hebben aan alle inwoners van de Bergse Plaat een brief gestuurd met ons idee en daarbij meteen een enquête."

Daarin worden de inwoners bijvoorbeeld gevraagd of zij vinden dat er een verbindingsplaats in de openlucht moet komen op De Plaat. En zo ja, waar die plek dan zou moeten komen. "Wat zou u ervan vinden als er een mogelijkheid geboden wordt om een blijvende herinnering te plaatsen? Bijvoorbeeld voor een overleden dierbare of het onbekende kind", luidt ook één van de vragen. Iedereen die ideeën of suggesties heeft over dit onderwerp mag meedenken.


Als de plek er uiteindelijk komt, moet het dan ook een plek worden van de gehele wijk. "We willen bijvoorbeeld ook in gesprek met scholen. Het zou mooi zijn als de kinderen ook betrokken raken bij dit project. Zo kan ieder z'n steentje bijdragen als het gaat om het in stand houden van die plek én het eventuele onderhoud." Wel is duidelijk volgens de bewoners dat de plek van verbinding en herinnering geen begraafplaats moet worden. "Dat zien we ook terug in de reacties die we al hebben ontvangen. Mensen vinden het een leuk idee, maar het moet geen begraafplaats worden."

Zelf is Cats verbijsterd over de hoeveelheid reacties die inmiddels al binnen zijn. "Er zijn veel mensen met leuke ideeën en er zijn ook al mensen die hebben aangegeven iemand te kennen die iets voor ons kan betekenen, zoals een haiku-schrijver." De mensen hebben nog tot en met 15 april de tijd om mee te denken. Daarna worden alle enquêtes ingezameld en wordt bekeken of er een gemeenschappelijke lijn in te ontdekken valt. "Op basis daarvan gaan we een schets laten maken en dan moeten we nog kijken hoeveel het kost, maar we gaan voor haalbaar én betaalbaar." Tom hoopt over ongeveer een jaar wel iets gerealiseerd te hebben of in ieder geval een plan te hebben. Woon je op de Bergse Plaat en wil je nog meedenken? Vul dan de enquête in! [n]