VVD-fractie zegt vertrouwen op in afdelingsbestuur

BERGEN OP ZOOM - Op de Verkiezingsavond hebben VVD-raadsleden Rian Govers (fractievoorzitter), Joost Pals en Maarten van ’t Hof het vertrouwen opgezegd in het VVD-afdelingsbestuur. Zij gaan in de Bergse raad verder als zelfstandige fractie Lokaal Realisme. De raadsleden benadrukken dat zij de landelijke VVD op geen enkele wijze iets kwalijk nemen. Om impact op de landelijke verkiezingen te voorkomen, ‘al was het slechts één stem’ maakten ze hun besluit daarom direct na het sluiten van de stembussen bekend.


Reden voor de breuk is een fundamenteel en slepend meningsverschil tussen de raadsleden en het afdelingsbestuur. “De raadsleden zijn van mening dat zij hun volksvertegenwoordigende taak zonder last of ruggespraak dienen uit te voeren. Een constructief kritische opstelling richting het college van B&W hoort daar bij. De raadsleden hebben een luisterend oor voor elke opvatting, maar vinden het belangrijk om altijd het algemeen belang voorop te stellen. Het VVD-afdelingsbestuur kijkt hier anders tegenaan. Vanaf de totstandkoming van het Focusakkoord is de situatie helaas geëscaleerd”, zo laten zij in ene persverklaring weten. “De discussie over de salarisverhoging van de wethouders heeft de emmer doen overlopen.”


'De discussie over de salarisverhoging van de wethouders heeft de emmer doen overlopen'


“Het college van B&W wilde de foutieve salarisverhoging met terugwerkende kracht legaliseren. Wij vonden dit een uitermate onwenselijke gang van zaken. Het afdelingsbestuur heeft met ongepaste middelen getracht de interne discussie hierover te belemmeren. In de afgelopen maanden hebben we ons tot het uiterste ingespannen om de ontstane situatie te normaliseren. Ondanks meerdere bemiddelingspogingen heeft dit helaas geen resultaat opgeleverd.”, aldus de raadsleden die de gang van zaken zeggen enorm te betreuren. “De druk die wij ervaren vanuit het afdelingsbestuur belemmert inmiddels het goed functioneren binnen de gemeenteraad en om die reden zeggen we het vertrouwen op in het afdelingsbestuur.”


De raadsleden benadrukken dat zij de landelijke VVD op geen enkele wijze iets kwalijk nemen. "Om elke mogelijke impact op de landelijke verkiezingen te voorkomen, al was het slechts één stem, maken we ons besluit daarom vandaag kenbaar, direct na het sluiten van de stembussen. Anderzijds is dan ook de uitslag van de verkiezingen nog niet bekend. Daarmee willen wij elke suggestie te voorkomen dat ons besluit is ingegeven door de verkiezingsuitslag. De breuk is een jammerlijke uitkomst. Niettemin stelt het ons in staat om ons weer maximaal te kunnen richten op het dienen van de inwoners van onze gemeente. Wij doen dit vanuit onze visie van lokaal realisme. Bergen op Zoom staat voor grote uitdagingen. De financiële situatie, de bestuurscultuur en de kwaliteit van de organisatie. In het belang van onze inwoners zal orde op zaken moeten worden gesteld, zodat we kunnen bouwen aan een gemeente waarin het goed wonen, werken en ondernemen is”, zo besluiten Govers, Pals en Van 't Hof.


VVD-fractie

Door het vertrek van de VVD-raadsleden blijft alleen Dominique Hopmans over als VVD-raadslid in de Bergse fractie.[n]