Woninginbraken toegenomen in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Waarom is het aantal woninginbraken in het afgelopen jaar in Bergen op Zoom toegenomen, terwijl het aantal woninginbraken landelijk gezien juist is afgenomen? Dat wil Meino Dam van Lijst Linssen weten van het college van burgemeester en wethouders.

Onlangs maakte de politie de misdaadcijfers van het jaar 2020 bekend. Daarin wordt onder andere aangegeven hoeveel inbraken er in het afgelopen jaar zijn gepleegd.


Naast materiële schade is er ook psychische schade


In Bergen op Zoom ging het in 2019 nog om 91 woninginbraken en in 2020 om 144. Dat is een flinke stijging. “Een woninginbraak maakt diepe indruk bij bewoners, want naast materiële schade is er ook psychische schade. Men verliest het vertrouwen in de samenleving en het veiligheidsgevoel krijgt een flinke deuk”, stelt Meino Dam.


Preventie

Hij wil dan ook weten of het college mogelijkheden ziet om meer aan preventie te doen. “Om zo onze bewoners aan te moedigen hun woning goed te beveiligen.” Daarnaast wil Dam weten of de politie, dankzij de avondklok, meer ruimte heeft om preventief te surveilleren. “Mogelijk kan de gemeente ervoor zorgen dat onze buurtpreventie instructies krijgt om verdachte situaties te herkennen om zo een bijdrage te leveren om de inbraakcijfers te doen afnemen.[n]