Raad gaat akkoord met Regionale Energie Strategie

BERGEN OP ZOOM - De gemeenteraad van Bergen op Zoom heeft afgelopen week de Regionale Energie Strategie West-Brabant vastgesteld. Hierin staat precies weergegeven op welke manier de gemeente Bergen op Zoom én de rest van West-Brabant invulling gaat geven aan de afspraken die gemaakt zijn in het kader van het landelijke Klimaatakkoord.

Het Klimaatakkoord is opgesteld door een groot aantal partijen en heeft als doel dat we in Nederland in 2030 49 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten spraken daarom af om samen 35 TWh duurzame elektriciteit op land op te wekken en om de warmtevoorziening in de gebouwde omgeving te verduurzamen. Met de Regionale Energie Strategie (RES) wordt bekeken hoe ze lokaal kunnen werken aan meer duurzame elektriciteit, de warmtetransitie in de gebouwde omgeving en de daarvoor benodigde opslag en energie infrastructuur voor heel West-Brabant.


Doelstelling

“In 2030 is de doelstelling om in West-Brabant 2,0 TWh duurzaam op te wekken met grootschalige wind- en zonne-energie en 0,2 TWh met innovatieve technieken”, aldus de gemeente Bergen op Zoom.

Deze elektriciteitsopgave vraagt ook een bijdrage van Bergen op Zoom. Die bijdrage hangt samen met lokale kansen en kenmerken. De opgave vergt ook een evenwichtige balans tussen zonne- en windenergie, onder andere vanwege de kosten en continuïteit van de elektriciteitsproductie.

Dit alles heeft geleid tot de volgende ambitie aan duurzame energie voor Bergen op Zoom in 2030: 72 GWh aan windenergie en 47 GWh aan zonnepanelen op grootschalige industriële daken.


Lokaal eigenaarschap

“Er wordt gestreefd naar 50% of meer lokaal eigenaarschap van de nieuwe windprojecten. Zodat de financiële opbrengsten voor het grootste deel te benutten kunnen worden voor de bekostiging van de lokale energietransitie en/of het bevorderen van natuur of leefbaarheid in de omgeving.”

In de RES wordt ook gekeken naar de verduurzaming van de warmtevoorziening. Een uitbreiding van het regionale warmtenet tot Bergen op Zoom wordt nog verkend.[n]