Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Het kermisgevoel bij
Caland Streetfood

BERGEN OP ZOOM - De kermisexploitanten van de Calandweg staan al dertien maanden stil. Kermissen worden geannuleerd en er is (bijna) geen vooruitzicht over wanneer ze eindelijk weer aan de slag mogen. Daarom zijn ze nu hun eigen 'foodtruckfestival' begonnen onder de noemer: Caland Streetfood.


DOOR REMKO VERMUNT


Karin Verwijk staat normaal op kermissen met oliebollen, een mini-zweefmolen en een voetbalspel. Christina Janvier staat op kermissen met oliebollen, suikerspinnen en een trampoline en Toon Bakker exploiteert normaal gesproken een schiettent, de chipstwister, churros én de kermisattractie 'De Bank'. Maar, al maanden zitten ze aan huis gekluisterd. "We staan al dertien maanden aan de kant", vertelt Toon. "Nu hebben we gelukkig toch toestemming om voor ons eigen terrein een soort foodtruckfestival op te zetten, zodat we toch wat omzet kunnen creëren." En dat is hoognodig. "We hebben dertien maanden geen inkomen gehad, maar de kosten gaan gewoon door", stelt Christina Janvier.


Funfood

Inmiddels zijn de kermisexploitanten zo'n vier weken bezig met Caland Streetfood. "Het eerste weekend wist nog niemand ons te vinden, maar inmiddels wordt het wel drukker." Op woensdag, zaterdag en zondag is de streetfood open. "Mensen kunnen hier echt terecht voor het funfood", vertelt Toon. Denk dan bijvoorbeeld aan Churros en poffertjes, maar er is ook een snoepkraam, chocoladefruit, oliebollen, suikerspinnen en loempia's. "En eens in de twee weken staat er een grote kipgrill."


Mensen komen vaak met de auto aangereden. Stappen even uit voor de bestelling en lopen de straat een keertje door. Daarna rijden ze weer weg. "Daardoor is er geen extreme drukte. We richten ons echt op to go, dus het is niet dat mensen blijven hangen op een terrasje." Net zoals bij de kermis, zijn de exploitanten afhankelijk van het weer. "Bij goed weer is het altijd drukker dan bij regen. Dat zijn we wel gewend."


Op Koningsdag willen de kermisexploitanten iets groter uitpakken met een heus Coronaproof invulling van Koningsdag. "We gaan er een feest van maken met leuke versieringen." En zo snijdt het mes aan twee kanten. Er wordt iets georganiseerd voor de inwoners van Bergen op Zoom, maar ondertussen kunnen Toon, Karin, Christina en alle anderen toch een klein beetje omzet generen.


"We zijn bij de laatste persconferentie weer niet genoemd. Van de 2000 kermissen gaan er dit jaar misschien 25 door. Dat betekent dat 90 procent van onze collega's aan de kant staan." Zelf heeft Toon één kermis op de planning staan, Karin en Christina hebben nog niets op de planning staan. "Veel organisaties wachten af. En als het dan door mag gaan, dan moeten de vergunningen nog geregeld worden." Ondertussen moeten ze wel gewoon hun attracties onderhouden én laten keuren. "Om vervolgens weer terug in de schuur te zetten."


Steun

Gelukkig merken de kermisexploitanten dat de Bergenaren hun steunen. "Meer dan de helft van de mensen die hier komen, komen om ons te steunen. Dat is echt onwijs tof. Dit is dan ook geen protest, maar wel een manier om te laten zien: We zijn er nog" Mensen van heinde en verre komen dan ook naar Bergen op Zoom om de ondernemers een hart onder de riem te steken. "Afgelopen weekend was er iemand uit Zaandam, er komen mensen uit Made, Gemert en Middelburg. Mensen zijn razend enthousiast. Ze krijgen hier toch een beetje het kermisgevoel, maar dan zonder de attracties." [n]