Afbeelding
Foto:

Digitaal op stap door Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Dertig kilometer boven Antwerpen ligt Bergen op Zoom. Ooit lagen de twee steden aan de, toen nog brede, rivier de Schelde en deden schepen op weg naar en vanuit Antwerpen de haven van Bergen op Zoom aan om goederen te brengen en te laden.


De bouwmeesters Keldermans, die in Antwerpen actief geweest zijn, hebben ook hun sporen in Bergen op Zoom achtergelaten. In de binnenstad is het ook te zien, dat de stad van oudsher op de Zuidelijke Nederlanden gericht geweest is. Het is dan ook niet verwonderlijk, dat de historische binnenstad van Bergen op Zoom nog steeds een zuidelijk tintje heeft. Het grootste monument van de stad, Stadspaleis Het Markiezenhof, is het enige zuidelijke stadspaleis dat nog compleet is met alle bijgebouwen.

Normaal gesproken is het vanaf eind april mogelijk de historische binnenstad met een stadsgids te verkennen. Nu is dat het vanwege Corona niet mogelijk. Daarom hebben we een stadswandeling ontwikkeld die u via een app op uw smartphone kan lopen zodat u als de bezoeker toch van al het moois, dat de stad te bieden heeft kan genieten. De wandeling kan op elk tijdstip gelopen worden, alleen of in een klein gezelschap en is ook leuk om met kinderen te lopen (denk om de Corona regels!).

Het is simpel. Nadat je de app gedownload en geopend hebt, wordt de vertrekplaats op de Grote Markt aangegeven. Op een plattegrondje op je scherm zie je de te lopen route, die je van het ene naar het andere interessante punt in de binnenstad brengt. Bij zo’n punt aangekomen krijg je (gesproken en geschreven) informatie over de geschiedenis van dat stukje Bergen op Zoom of het betreffende gebouw. Je kunt het hele traject in een klein uurtje lopen, maar wil je ergens wat langer kijken of (als dat straks weer mogelijk is) een tussenstop maken op een van de vele terrasjes die de stad te bieden heeft, is dat natuurlijk ook mogelijk. En wil je niet lopen, maar ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad, dan kun je hem lekker thuis doorlezen.

Bent u nieuwsgierig geworden? Download dan de izi Travel app uit de Playstore of App Store op uw smartphone, kies voor “in de buurt” en vervolgens “stadswandeling centrum Bergen op Zoom”.


U zal verrast staan van wat u te zien en te horen krijgt.