De leerlingen waren lekker in beweging door balspelletjes én tikkertje
De leerlingen waren lekker in beweging door balspelletjes én tikkertje Foto: Remko Vermunt

ROOSENDAAL - Vrijdagochtend werd bij basisschool De Borghoek in Bergen op Zoom het startschot gegeven voor de jaarlijkse Koningsspelen. Honderden kinderen leefden zich op de dag vóór de meivakantie uit met allerlei sport- en spelactiviteiten.


De kinderen van basisschool De Borghoek hebben op deze dag een leuk programma op de planning staan. De bovenbouw (groepen 6, 7 en 8) gaan afwisselend naar de voetbalvelden van Dosko voor leuke spelletjes met de bal. "De F!TFabriek biedt daar verschillende spellen aan", vertelt directrice Sonja van den Elshout. De kinderen van de middenbouw (3, 4 en 5) gaan vandaag vooral dansen in de sporthal. "Een van onze eigen juffen geeft daar een soort dansles aan de kindjes en de kinderen van de onderbouw spelen buiten allerlei spelletjes."

"We zijn vanochtend met de kleuters buiten begonnen, maar we merkten al snel dat het eigenlijk teveel kinderen waren. Normaal hebben we hulp van ouders, maar dat kan nu niet", legt juf Edith uit. "Daarom laten we de kinderen nu om de beurt buitenspelen." Ondertussen mogen de andere kinderen onder andere een leuke kroon knutselen in de klas. "We hebben vanochtend ook met z'n allen het nieuws gekeken met daarin de Koning en Koningin en we gaan straks gezamenlijk eten."

Directrice Sonja van den Elshout heeft geen moment getwijfeld of ze de Koningsspelen door moest laten gaan. "Op deze manier is het goed te doen. We hebben een goede en veilige manier gevonden om toch aandacht te kunnen besteden aan de Koningsspelen en dat proberen we ook op andere momenten. Zo hebben we ook Pasen gevierd in aangepaste vorm en vorig jaar ook Sinterklaas." Volgens Van Elshout is het belangrijk om dit soort dagen juist door te laten gaan. "De kinderen hebben net een hele poos thuis gezeten. Nu mogen ze eindelijk weer naar school en dan moet het niet alleen in het teken van leren staan. School is meer dan alleen leren, het is ook gewoon leuk om met z'n allen te spelen. Soms kan dat niet door de regels, maar met wat creativiteit kom je een heel eind."

En dat is ook tijdens deze Koningsspelen gelukt. "Vorig jaar kon het natuurlijk ook niet doorgaan vanwege de lockdown. Dit jaar is het gelukkig goed weer en kunnen we het gewoon door laten gaan. Als je kijkt naar de gezichten van de kinderen, dat is toch prachtig. Dat is het doel van deze dag." [n]

De F!TFabriek organiseert allerlei spellen op de velden van Dosko