Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Nieuwkomers krijgen alle
aandacht bij Wereldwijs

BERGEN OP ZOOM - Kinderen van expats, van arbeidsmigranten, vluchtelingkinderen of andere nieuwkomers die geen of weinig Nederlands spreken kunnen sinds januari van dit jaar terecht in een speciale klas. Binnen basisschool Het Kompas is voor hen 'Wereldwijs' opgezet, een klas waarin kinderen met verschillende nationaliteiten binnen één tot anderhalf jaar worden klaargestoomd om alsnog het reguliere onderwijs in te stromen.


DOOR REMKO VERMUNT


"In de afgelopen jaren heeft de gemeente met de verschillende onderwijsbesturen een heel traject doorlopen om tot deze klas te komen", vertelt directrice Yolanda Groen. Immers, tot voor kort was het nog zo geregeld dat kinderen van nieuwkomers gewoon in het reguliere onderwijs terechtkwamen. "Voor de leerkrachten is het erg lastig om die kinderen mee te krijgen met de rest van de groep. Vanwege het gebrek aan de Nederlandse taal kunnen deze kinderen de leerkracht vaak niet volgen. De kinderen hebben het gevoel dat ze soms niet mee kunnen doen en zelfstandig in een eigen schriftje moeten werken. Goed bedoeld van de leerkracht en een oplossing om iedereen aan het werk te zetten, maar voor deze leerlingen is actief taalgebruik enorm belangrijk en dat is lastig te bieden in een klas met nog 25 andere leerlingen." Daarom kwam de wens naar boven om speciaal voor deze kinderen een klas op te richten, maar om hoeveel kinderen gaat het eigenlijk? "Over de hele Brabantse Wal, dus Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht, gaat het om 20 tot 40 kinderen. Maar, dat fluctueert natuurlijk enorm", stelt Yolanda.

De schoolbesturen gingen gezamenlijk op zoek naar een school die dit wilde oppakken. "De Lowys Porquin Stichting heeft die handschoen opgepakt en een rondvraag gedaan bij de verschillende directeuren. Ze zochten een locatie die goed bereikbaar is en waar nog ruimte was in het gebouw. Dat is bij ons allebei het geval. Het Kompas denkt in kansen en hoe mooi is het dat we nieuwe kansen kunnen creëren voor deze kinderen. Voor ons was het dan ook logisch dat de kinderen hier zouden komen."

De school nam twee gespecialiseerde leerkrachten aan met ervaring op het gebied van nieuwkomers. "Niet iedereen heeft die kennis. De kinderen zitten in feite maar één jaar bij ons, dan is er geen tijd om maar wat uit te proberen." Op dit moment zitten er 6 kinderen in de klas van Wereldwijs. "Maar dat kunnen er zo zestien zijn." Zij worden in feite ondergedompeld in de Nederlandse taal. "In dat ene jaar proberen we met deze leerlingen enorme stappen te maken. Sommige kinderen hebben nog nooit op school gezeten, anderen moeten enorm wennen aan het onderwijssysteem in Nederland. We leren ze heel veel woorden die ze in de praktijk nodig hebben. Het gaat hierbij om schooltaal, woorden die ze op school nodig hebben en dagelijkse taal met woorden die ze buiten school nodig hebben."

Uiteindelijk is het de bedoeling om de kinderen in een jaar, of als het meezit sneller, klaar te maken voor het reguliere onderwijs. "Deze kinderen hebben geen achterstand, zoals vaak gedacht wordt. Ze leren alles in een tweede taal. Dat is onwijs moeilijk." De kinderen hebben dan ook allemaal een map met de belangrijkste woordjes in hun moedertaal én in het Nederlands, voor als ze het even niet meer weten. "En soms is het net zoals op vakantie, dan moeten we elkaar met handen en voeten iets duidelijk maken en dat werkt ook", lacht Groen.


Als de kinderen er klaar voor zijn, stromen ze door naar het reguliere onderwijs. Wereldwijs geeft de nieuwe school dan tips mee. "Soms zit het rekenen bijvoorbeeld op het niveau van groep 7, maar het niveau van taal nog op groep 5. We bekijken dan samen welke begeleiding het kind nog op de nieuwe school nodig heeft."