Afbeelding
Foto:

Wat is gidsen toch een leuk vak!

BERGEN OP ZOOM - 12 jaar geleden meldde ik mij bij SBM met de mededeling dat ik graag Stadsgids wilde worden. Zo, die zat. Heeft u ervaring? Wat is uw opleiding? Wat weet u van de historie van de stad ? Afijn een spervuur van vragen en toen ik na het kennismakingsgesprek weer buiten stond dacht ik: Pfffff, dat wordt een tandje bijzetten.


Gelukkig had ik nog bijna een jaar (vanwege mijn pensioendatum) om de boel eens flink bij te spijkeren. Maar goed, na een winter flink lezen en de lezingen van Yolande Kortlever gevolgd te hebben, begon ik in 2009 aan mijn snuffelstage. Een van mijn mentoren hield mij een paar zaken voor die ik altijd gevolgd heb, zoals: spreek de bezoeker aan in 'Jip en Janneke-taal', noem zo weinig mogelijk jaartallen en zorg ervoor, dat de bezoeker met een glimlach het monument verlaat.

Net als bij iedere beginnende gids, was het de bedoeling was om 'wandelgids' te worden. Met groepjes door de stad trekken dat was uiteindelijk toch het ultieme doel. Om een aantal redenen ben ik bij het rondleiden in de Sint Gertrudis en het Oude Stadhuis gebleven.

Bij SBM zijn we nu eenmaal met 90 gidsen en niet iedereen kan over straat zwalken, maar we bieden nog zoveel meer! Komt daarbij dat er bestuurlijk en organisatorisch ook het een en ander te doen is en dat sprak mij ook erg aan. Dat is weer een heel ander hoofdstuk!


Rondleiden in de Sint Gertrudis.

Ieder monument heeft zo zijn geheimen, zo ook de Sint Gertrudiskerk en Toren de Peperbus. Het gaat vaak om kleine details. Zoals u misschien weet was de heer Kees Booij, nadat hij de leiding heeft gehad over de renovatie van het Markiezenhof, als projectleider betrokken bij de restauratie van de Sint Getrudiskerk. Zo zijn er een aantal kleine mysterieuze zaken. Weet U, dat hij een borstbeeld heeft in de kerk? Maar niet alleen hij, maar ook zijn secondant uitvoerder van Vossen? Weet u dat, onder het motto 'wat de baas heeft wil ik ook', restauratiemetselaar Adri Thielen een minischerf heeft ingemetseld. Weet u, dat er een dominee Pleyte is geweest waarvan niemand weet waar hij gebleven is? Weet u dat bisschop Muskens in de Sint Gertrudis is ingewijd? Weet u, dat geliefden elkaar ten huwelijk vragen op de Peperbus en er soms bezoekers achterblijven als de gidsen aan het natafelen zijn? Gidsen saai? Echt niet. Kom op jongelui, jullie zijn van harte welkom! Bel 0164-234377