Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Agenten in opleiding
nemen intrek in oud politiekantoor

BERGEN OP ZOOM - Het oude politiebureau, op de hoek van de Randweg-West en de Burgemeester Wittelaan, in Bergen op Zoom wordt vanaf deze week weer officieel in gebruik genomen door de politie. Het wordt een zogenaamde LOP, oftewel Leer- en Ontwikkelplek voor agenten in opleiding. Vanuit hier gaan ze de theorie en praktijk met elkaar verbinden. Deze ontwikkeling past binnen het nieuwe onderwijssysteem dat de politie aan het uitrollen is over heel Nederland.

De politie verwacht de komende jaren te maken te krijgen met een flinke uitstroom van agenten. Reden? In de komende tien jaar zullen er zo'n 14.000 van de 64.000 agenten met pensioen gaan. Het is dus belangrijk om op tijd voldoende nieuwe agenten op te leiden. "Daarnaast zien we een verandering in de samenleving, maar ook een verandering qua onderwijs", stelt Marco Smulders namens de politie. Die drie factoren hebben ervoor gezorgd dat de politie het onderwijssysteem op de schop gooit.

Zo is onder andere de duur van de opleiding verkort van drie naar twee jaar en in plaats van drie zijn er nu vier instroommomenten per jaar. "Een andere grote verandering is dat agenten in opleiding voorheen begonnen met drie maanden theorie en daarna begonnen ze meteen met drie maanden de straat op", legt Smulders uit. "We kiezen er nu voor om te beginnen met negen maanden opleiding op de politieacademie." Dat kan in Eindhoven zijn of in Rotterdam. "Daarna komt de leerling naar een Leer- en Ontwikkelplek binnen de eenheid waarvoor hij of zij gesolliciteerd heeft. In onze eenheid Zeeland-West-Brabant hebben we drie LOP's, namelijk in Rijen, Bergen op Zoom en één in Vlissingen."

Eenmaal op de Leer- en Ontwikkelplek gaan de studenten twee of drie dagen les krijgen en twee of drie dagen in de praktijk meedraaien. Daarbij werken ze in een vast team van acht studenten en ze krijgen twee vaste begeleiders toegewezen. "Dat zijn echt agenten uit de praktijk, die voor een deel begeleider worden en voor een deel in de praktijk blijven werken." Nieuw is ook dat de leerlingen verantwoordelijk worden voor het uitstippelen van hun eigen leertraject. "Aan het eind van de praktijkdag houden we een debriefing. Wat ging goed en wat ging minder goed? Leerlingen kunnen daar zelf hun leermomenten uithalen. Moeten ze bijvoorbeeld nog eens oefenen hoe je een aangifte opneemt? Dan kunnen ze dat de volgende dag nog eens doornemen."

Door een speciale LOP in te richten, wordt voorkomen dat agenten in opleiding worden meegezogen in de onvoorspelbare hectiek van het politiewerk. "Voorheen gebeurde het wel eens dat een agent in opleiding bij ziekte iemand aan de balie moest vervangen. Dat was voor ons handig, maar dat komt die student niet ten goede. We hebben nu de opleiding verkort, maar we zorgen er wel voor dat er veel meer focus is op het echte onderwijs." Na de twee jaar zijn de agenten volgens Smulders vakbekwaam. "Maar in de jaren daarna gaan ze het werk eigen maken. Dat is net als met autorijden. Dat leer je ook pas nadat je je rijbewijs hebt gehaald."


Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom gaan overigens niet heel veel merken van de extra agenten. Wel gaan ze meer beweging op en rondom het oude politiebureau zien. "Daarom doen we ook bij alle buurtbewoners een flyer in de bus, waarop staat uitgelegd wat we hier gaan doen", vertelt Smulders. [n]