Afbeelding
Foto: Shutterstock

Onduidelijkheid over jaarwisseling Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Er is nog niets besloten over hoe de jaarwisseling in Bergen op Zoom er komend jaar uit gaat zien. Dat laat de gemeente Bergen op Zoom weten, nadat er onduidelijkheid is ontstaan over een mogelijk vuurwerkverbod. Op 3 juni gaat de gemeenteraad met elkaar in gesprek over de jaarwisseling en op z’n vroegst op 22 juli wordt er iets besloten rondom de viering van oud & nieuw in Bergen op Zoom.


Begin april plaatste de gemeente Bergen op Zoom een bericht op social media met daarin de volgende tekst: “Het is pas april, maar de gemeente is nu al bezig met de voorbereidingen op de jaarwisseling 2021-2022 en heeft ervoor gekozen om aankomend jaar een vuurwerkverbod in te stellen, met uitzondering van vuurwerkzones (waar het wel mag). We willen graag jullie advies waar deze zones aan moeten voldoen.”

Dat was een harde klap voor vuurwerkverkopers en inwoners die graag vuurwerk afsteken. Maar, de gemeente laat nu weten dat er nog helemaal niets is besloten. “In de eerdere correspondentie is de indruk gewekt dat er al een richting besloten was, dit is dus niet zo. Vanuit de gemeenteraad is ‘slechts’ de opdracht gegeven om een scenario uit te werken.”

De gemeente heeft eerder een aantal scenario’s voorgelegd aan de gemeenteraad over de wijze van toekomstige vieringen van de jaarwisseling. Uiteindelijk is besloten om het scenario ‘stapsgewijs toewerken naar een vuurwerkvrije gemeente’ verder uit te werken. Onderdeel hiervan is het bepalen van locaties waar het wel is toegestaan om vuurwerk af te steken. “De raad heeft het college gevraagd om de criteria hiervoor met betrokken inwoners, ondernemers en (overheids)organisaties te bepalen.”

Inwoners kregen dan ook tijdens drie informatiebijeenkomsten de mogelijkheid om mee te denken met deze toekomstige vuurwerkzones. “Op dit moment worden de uitkomsten van de bijeenkomsten verwerkt tot een advies. Mocht het advies zijn, dat er inderdaad vuurwerkzones worden aangewezen, dan moet de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast. Dat is een bevoegdheid van de gemeenteraad.”

De gemeenteraad, collegeleden en adviseurs van de gemeente gaan hierover op 3 juni met elkaar in gesprek. Een eventuele aanpassing van de APV wordt niet eerder dan 22 juli in de gemeenteraad besproken. “Pas op dat moment wordt er een formeel besluit genomen. Wij merken ook op, dat bij een voorstel om daadwerkelijk over te gaan tot het aanwijzen van vuurwerkzones en dus de aanpassing van de APV nog alle inspraak- en zienswijze mogelijkheden open staan.”[n]