Afbeelding
Foto: Google Maps

Gertjan Huismans (VVD): ‘Bewoners Bergse Plaat kunnen geen kant op bij calamiteiten'

BERGEN OP ZOOM - Er moet zo snel mogelijk een veiligheidsscan worden uitgevoerd voor de Markiezaten en de Plaat. Dat stelt Gertjan Huismans in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. Beide wijken zijn aangesloten op de Markiezaatsweg, maar ‘er hoeft maar iets te gebeuren en het verkeer staat vast’, aldus Huismans.


Volgens de VVD-politicus ontstaan er met enige regelmaat opstoppingen op de Markiezaatsweg door autopech of onderhoud. “Was de Markiezaatsweg ooit bedoeld als vierbaansweg, daar is deze aangelegd als tweebaansweg met mogelijke uitbreiding naar vierbaans in de toekomst. Echter, we zien dat door de versmalde aanleg en het verwijderen van voorsorteervakken de druk op de weg groot is. Er hoeft maar iets te gebeuren en het verkeer staat vast”, stelt Huismans.

Bewoners op de Plaat maken zich volgens Huismans ernstige zorgen over de bereikbaarheid voor de hulpdiensten bij een calamiteit. “Het is op veel plaatsen door de hoge betonning onmogelijk om ruimte te maken voor ambulances, brandweer en politie. Zou er onverhoopt de noodzaak zijn tot evacuatie dan loopt het verkeer al vast op de Laan van Reimerswaal. De Laan van Hildernisse biedt door een bussluis geen uitkomst. Dit vinden wij een ongewenst veiligheidsrisico.”

“Met name de bewoners van de Bergse Plaat kunnen geen kant op bij calamiteiten en de hulpdiensten dienen altijd snel ter plaatse te kunnen komen.” Huismans stelt dan ook voor om ander andere pechstroken aan te leggen én om de betonning van de bermen te verlagen zodat er uitgeweken kan worden naar de bermen. Daarnaast wil hij de bussluis op afstand kunnen openstellen voor verkeer. “Is het college bereid om een risicoanalyse uit te voeren? En ziet u mogelijkheden om pechstroken aan te leggen?[n]