Afval uit de Parkvijver.
Afval uit de Parkvijver. Foto: J vd Voort

Vrijwilligers van de BHK zijn het zat!

BERGEN OP ZOOM - Binnen de vrijwilligers van de afdeling onderhoud was de klacht dat tegenwoordig wel erg veel vuil achtergelaten wordt. Niet het vuil wat aan het vissen is gerelateerd maar juist vuil van voorbijgangers. De blikjes van diverse merken, vuil van snoeprepen en ga zo maar door, alles wordt weggegooid en blijft liggen langs de waterkant.


Als de onderhoudsploeg vervolgens aan de slag gaat wordt veel van dit vuil klein gemaakt maar blijft wel achter zodat het alsnog in het water terecht kan komen. Gelukkig is er een actie opgestart van Sportvisserij Nederland die een paar vrijwilligers hebben opgemerkt en vervolgens het bestuur van de BHK hiervan op de hoogte hebben gesteld. Dit soort initiatieven juichen we natuurlijk van harte toe en willen we dan ook meteen ondersteunen. Vanaf juni zijn we extra uitgerust met grijparmen voor het vuil op te rapen en te verzamelen om het vervolgens in de afvalbakken te deponeren. Pas daarna gaan de vrijwilligers aan de slag om het riet en het gras kort te houden zodat de vissers een fijne plek hebben om te vissen.
Wij hopen dat deze vrijwilligers een goed voorbeeld zijn voor de vele vissers die we hebben in Bergen op Zoom.
Als elke visser gewoon voor het starten even zijn plek schoonmaakt en ook schoon achterlaat dan zal dit uiteindelijk ervoor zorgen dat veel vuil niet in ons viswater terechtkomt.


Geslaagd initiatief
Kijkend naar de actie van dinsdagavond 1 juni hebben de vrijwilligers van de Streyenvissers en de Rietvoorn ruim 4 zakken met vuil opgehaald bij de Waterschans en de Oude buitenhaven. Samen met het onderhoud van het Anton van Duinkereken park, waarbij ruim 3 m3 vuil uit het water is gehaald, mogen we spreken van een goed geslaagd initiatief.
Nu nog er voor zorgen dat we niet zoveel afval in en rond de wateren krijgen.
Mocht u ook meer willen weten over het opruimen dan kunt u eens een kijkje nemen bij: https://www.vang5.nl/ of kijk eens bij sportvisserij Nederland bij de nieuwsberichten: Sportvisserij Pakt zwerfvuil aan.[n]