Hoe redt wit zijn toren?
Hoe redt wit zijn toren? Foto:

Competities gestart voor BSV schakers

BERGEN OP ZOOM - Corona heeft ervoor gezorgd dat de jeugdtrainingen en wedstrijden op een laag pitje hebben gestaan dit seizoen. Drie weken geleden is het allemaal weer opgestart en de jeugdleider wil proberen om toch ook dit seizoen weer een BSV-jeugdkampioen te kunnen huldigen.


In de Koningsgroep is de 1e periode vrijwel afgerond. Er staat nog maar één partij op de rol. In die partij kan oud-jeugdkampioen Dion Winterberg als hij minimaal remise speelt de eerste periode naar zich toe trekken. Tano van Schilt en Evalijne van Schilt zijn daarbij zijn naaste belagers. Dat is knap, want beiden zijn nieuwkomers in de koningsgroep. Dit seizoen zullen er maar twee periode zijn om de nieuwe kampioen te bepalen. Dat zal allemaal nog voor de zomervakantie afgerond moeten zijn. In de Torengroep zijn de spelers uitgespeeld. William van Heerebeek is daar kampioen met een score van 4 uit 4! William promoveert dus naar de Koningsgroep. En met hem Martin Schoones, die alleen van William verloor. In de Pionnengroep is Anh Quan Duong kampioen geworden met ook een score van 100 %. Uiteraard promoveert Anh Quan daarmee naar de Torengroep.

De jeugdige schakers trainen op dinsdagavond van 18.30-19.30u door gediplomeerde schaaktrainers, meestal het eerste half uur, het tweede half uur wordt gebruikt voor de wedstrijden. Info: jeugdleider@bozschaak.nl of gewoon door langs te komen op de dinsdagavonden. Ook op diverse scholen wordt het schaken weer ter hand genomen. Zoals op De Rode Schouw, de school die al een aantal jaren districtskampioen zijn bij de basisscholen.


Oplossing diagram
Het is lang geleden, maar bij het laatste jeugdverslag is er een schaakprobleem gegeven waarvan hieronder de oplossing wordt gegeven. En uiteraard wordt er ook een nieuw probleem gegeven.
Wit: Kh1, Db3, Ta2, Tb1, Lc4, pi: a3, a4, d4, e5, f4 en zwart: Kh8, Dc6, Ta8, Tc8, Lc7, Pa5, Pf3, pi: a6, b7, e4, f5, g6, g7. Zwart staat materieel voor, maar wit kan matgeven via: 1. Th2+ Pxh2 2. Dh3#
In het nieuwe probleem, zie diagram, staat de witte toren aangevallen. Hoe kan wit zich redden?


Zomercompetitie
De Bergse Schakers van BSV hebben echter sinds 4 juni weer tegen elkaar mogen schaken. Op internet is het schaken op alle niveaus wel doorgegaan.

Bij BSV werd dus ook op 4 juni het schaken hervat. BSV heeft besloten om de strijd om het kampioenschap van dit seizoen niet meer voort te zetten en direct naar de zomercompetitie te gaan. In de zomercompetitie spelen de spelers één of twee wedstrijden op een avond met een tempo dat uitkomt op ongeveer een uur per persoon per partij. Bij dit speeltempo worden er nog wel eens foute beslissingen genomen en vinden er hier en daar dan ook bijzondere uitslagen plaats.

De stand na vier ronden is: 1. Oliver de Hert; 2. René Punt 3. Berend Ruben.

In de zomercompetitie kunnen spelers inschrijven voor één of twee partijen op de vrijdagavond. Contact opnemen met de wedstrijdleider kan via wedstrijdleider@bozschaak.nl. Maar ook kan men zich gewoon om 19.45 melden bij de Dependance van de RSG ’t Rijks aan de Rijtuigenweg.
Momenteel zijn er wel werkzaamheden, dus is de toegang wat lastiger dan voorheen.[n]