Afbeelding
Foto:

De 17-jarige Pien Kwakernaak zit op de havo bij 't Roncalli in Bergen op Zoom. Afgelopen donderdag kreeg ze te horen dat ze oor een deel van haar vakken al geslaagd is. "Ik heb mijn examen in tweeën gesplitst", legt ze uit.


In het eerste tijdvak heeft Pien examen gedaan voor de vakken Economie, Nederlands, Duits, Engels en Kunst algemeen. Voor al die vakken kreeg ze afgelopen donderdag te horen dat ze geslaagd is. "Dat is super fijn! Sommige examens waren wat lastiger, maar er zaten geen hele onverwachte vragen tussen", blikt Pien terug.

Maar, nu moet ze nog wel examen doen in de vakken Wiskunde en Geschiedenis. "Je mag dit jaar één vak wegstrepen, maar dat mag geen kernvak zijn", vervolgt Pien. "Dat betekent dat ik dus Wiskunde sowieso moet halen, maar voor geschiedenis hoeft dat niet." Een gunstig vooruitzicht dus, toch zeker omdat Pien afgelopen week eigenlijk maar weinig tijd had om te leren. "Geschiedenis is vooral de stof begrijpen en weten wanneer iets heeft plaatsgevonden. Dat kan je verder niet echt leren." Voor Wiskunde moet ze nog wel de boeken even induiken. "Maar daar heb ik gelukkig nog wel tijd voor."

Uiteindelijk hoort Pien op 1 juli officieel of ze geslaagd is. "Het is wel spannend, maar het moet in principe goedkomen." Mocht ze straks klaar zijn op 't Roncalli, dan neemt ze een tussenjaar. "Ik ga werken en ik hoop dat ik kan reizen, maar dat is afhankelijk van de financiën en het coronavirus." [n]