Lokaal vuurwerkverbod tóch van tafel

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom kiest dit jaar tóch niet voor een lokaal vuurwerkverbod. Dat is afgelopen week duidelijk geworden tijdens een dialoogavond met de verschillende politieke partijen. De gemeente wilde komende jaarwisseling werken met vuurwerkzones waarin vuurwerk afgestoken mag worden, maar dat gaat niet door.

Er was de afgelopen tijd veel onduidelijkheid over de jaarwisseling. Begin april plaatste de gemeente Bergen op Zoom een bericht op social media met daarin de volgende tekst: “Het is pas april, maar de gemeente is nu al bezig met de voorbereidingen op de jaarwisseling 2021-2022 en heeft ervoor gekozen om aankomend jaar een vuurwerkverbod in te stellen, met uitzondering van vuurwerkzones (waar het wel mag). We willen graag jullie advies waar deze zones aan moeten voldoen.”


Harde klap

Dat was een harde klap voor vuurwerkverkopers en inwoners die graag vuurwerk afsteken. Later, toen de CDA-fractie een motie wilde indienen om dit besluit met minstens één jaar uit te stellen, liet de gemeente weten dat er nog helemaal niets is besloten. “In de eerdere correspondentie is de indruk gewekt dat er al een richting besloten was, dit is dus niet zo. Vanuit de gemeenteraad is ‘slechts’ de opdracht gegeven om een scenario uit te werken.”


Dialoogavond

De afgelopen periode is er dan ook uitvoerig gesproken over de plannen rondom de jaarwisseling. Op 3 juni vond een dialoogavond plaats met de verschillende politieke partijen en tijdens dat gesprek werd duidelijk de gemeente Bergen op Zoom (nog) niet klaar is voor een vuurwerkverbod of vuurwerkzones. “Er was een prima presentatie van de gemeente ambtenaren die echt grondig met de inwoners in gesprek gegaan zijn. Het CDA was erg blij te horen dat de meeste partijen zich toch konden vinden in keuze 1 van het college: Deze jaarwisseling gewoon het landelijke beleid volgen en dan direct in 2022 een grondige evaluatie en inwonersenquete”, aldus Stefaan Verheugt (CDA).


Op verzoek van Verheugt komt er ook een onderzoek naar de schade en overlast die door illegaal vuurwerk wordt veroorzaakt. “Dat zal niet eenvoudig zijn, maar de burgemeester geeft aan dat hij hier bovenop zit!”[n]