Wit aan zet en wint
Wit aan zet en wint

Casper Room wint 2e periode jeugdkampioenschap BSV

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Nadat vorige week Casper Room met het nodige fortuin zijn partij tegen Dion Winterberg, won Casper de volgende vier partijen. Hij heeft dus 5 uit 5 en is dus onafhankelijk van de andere partijen de kampioen van de 2e periode. Maar of hij daarmee ook een kans maakt op het overall kampioenschap is de vraag.

Degene met de beste papieren is nog Dion Winterberg, die de 1e periode won. Als Dion tweede wordt, Dan is hij de overall kampioen. Maar ook Tano van Schilt maakt nog een kans. Als Tano tweede wordt, dan komt hij gelijk met Casper. En als Dion derde wordt in de 2e periode, dan staan ze zelfs met z’n drieën bovenaan. Voor Casper wordt het afwachten.

Uitslagen
De uitslagen van afgelopen week in de Koningsgroep waren: Tano van Schilt- Casper Room 0-1; Casper Room - Evalijne van Schilt 1-0; Tano van Schilt - Martin Schoones1-0; Casper Room - William van Heerebeek 1-0; William van Heeirebeek- Evalijne van Schilt 1-0; Martin Schoones- Casper Room 0-1. Casper Room is eerste met 5 uit 5, Tano van Schilt is tweede met 3 uit 4. Ook in de Torengroep is het spannend. Hier zijn de resultaten van afgelopen dinsdag: Tom Keijzer - Wessel Jansen 1-0; Tristan Huibregtse - Anh Quan Duong 1-0; Wessel Jansen - Tristan Huibregtse1-0; Raoul Eestermans - Tom Keijzer 0-1. Door deze resultaten staan nu drie spelers bovenaan met een score van 3 uit 4: Wessel Jansen, Tristan Huibregtse en Tom Keijzer. Wee van de spelers moeten nog één wedstrijd spelen. Tom Keijzer heeft een vrije ronde en komt dus op 4 uit 5. Als Wessel en Tristan beiden winnen (ze moeten niet tegen elkaar), dan eindigen de drie spelers gelijk. In de Pionnengroep werden twee wedstrijden gespeeld: Selva Mansuroglu- Anna van der Heijden 0-1; Anna van der Heijden - Selva Mansuroglu ½-½. Door deze uitslagen staat Anna van der Heijden bovenaan met 2½ uit 3. Door de Corona is de Pionnengroep klein en wordt er een dubbele ronde gespeeld. Uiteraard is Anna daarvoor favoriet. Vanwege de Corona heeft het Open Bergs Jeugdkampioenschap en ook het jeugdtoernooi van Bergen op Zoom niet plaatsgevonden afgelopen jaar. Natuurlijk zal getracht worden om dat in het seizoen ’21 – 22’weer op te pakken. Ook de kamp tussen de jeugd van Bergen op Zoom en Roosendaal is niet doorgegaan, maar dat zal hoogst waarschijnlijk wel plaatsvinden in het komende seizoen. De Roosendalers willen nog steeds revanche voor de nederlaag twee jaar geleden. Naast het competitieschaak wordt er ook schaakles gegeven. Op dit moment zijn er leerlingen in de Stappen 1 tot en met 6. Dat is bijzonder omdat het niveau van Stap 6 bijzonder hoog is. De lesgever daar is Erwin Kalle, oud-jeugdkampioen en de sterkste schaker in Bergen op Zoom. Erwin geeft ook schaakles in Roosendaal en in Halsteren. Ondanks dat Erwin aan een rolstoel is gebonden gaat hem dat heel goed af. Naast Erwin zijn er diverse gediplomeerde schaaktrainers bij BSV. Er is volgend seizoen ruimte voor meer schakers in opleiding. De lessen vinden plaats bij het Juvenaat in de Pater Dehonlaan. Belangstellende schakers kunnen informatie inwinnen via jeugdleider@bozschaak.nl of bij het Juvenaat op de dinsdagavonden van 18.30 – 19.30. Verder wil BSV mogelijk haar lessenaanbod uitbreiden naar de vrijdagavond vooraf gaande aan het seniorenschaak. Dat geldt voor zowel jeugd als volwassenen. Informatie kan worden ingewonnen via info@bozschaak.nl of op de vrijdagavonden in de Dependance van RSG ’t Rijks aan de Rijtuigenweg.

Vorige week gaven we u het volgende probleem. Wit: Ke1, Th1, Ld3, Pd7, pi: d4, e3, f2, g2 en h2. Zwart: Ke7, Tc8, Pd6, pi: d5, e6, f7, g7, h6. Wit is aan zet en moet twee problemen oplossen. Zwart dreigt met Tc1+ een toren te winnen en zwart kan ook het paard op d7 slaan. Wit kan beide problemen oplossen door Pd5 te spelen. In het nieuwe probleem, zie diagram, is het weer wit die aan het langste eind trekt. Maar hoe moet hij dat doen?