Nieuwe editie van Waterschans is uit

BERGEN OP ZOOM - Deze week verschijnt de nieuwe Waterschans, het kwartaalblad van de Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom. Het juninummer telt 60 pagina’s en is weer sprankelend vormgegeven door Mirjam Drenth/Hotelzeezicht creatief collectief.


We gaan uitgebreid in op het 50-jarig bestaan van de Stichting In den Scherminckel (SIdS). Deze amateurarcheologen werken nauw samen vormen met stadsarcheoloog Marco Vermunt. Al een halve eeuw spitten ze voorzichtig en planmatig in de Bergse bodem op zoek naar restanten uit de bewogen geschiedenis van de stad. Hun gezamenlijke huisvesting in het voormalige politiebureau aan de Wassenaarstraat staat vanwege de bezuinigingen bij de gemeente op de tocht. Een parel van een verhaal van de hand van Koert Damveld handelt over amoureuze Bergse taferelen die tijdens het 'belle epoque’ in Parijse theaters werden opgevoerd. Directe aanleiding: de inname van Bergen op Zoom in 1747. Voor theatermakers een bron van inspiratie, voor het publiek een bron van vermaak. Tussen 1870 en 1914 repten Fransen zelfs over ‘faire Berg-op-Zoom’ als ze het hadden over het bedrijven van de liefde.

Jac. Backx buigt zich over de geschiedenis van de zorg in Bergen op Zoom, met een opvallende luchtfoto van ’t Sint-Catharinacomplex, gemaakt door de Bergse dronefotograaf Roy Vermeij. Het eerste deel handelt over gasthuizen en gestichten in de stad tot 1837. Willem de Weert duikt in de Bergse nalatenschap van de Tilburgse architect Jos. Bedaux, die onder meer het Roncalli-schoolgebouw ontwierp en een aantal karakteristieke huizencomplexen in Gageldonk-West. Bij de grootscheepse wijkrenovatie daar zijn die bewust door woningcorporatie Stadlander overeind gebleven. Plaatsgenoot Corné de Weert levert er fraaie beelden bij. Dat de West-Brabantse Waterlinie ook buiten de streek tot de verbeelding spreekt, weten we wel. Dankzij stillevens van de zeventiende eeuwse schilder Jan van der Heyden wordt er zelfs tot in musea in Wenen, Madrid en Boedapest aandacht aan besteed, zo ontdekte oud-archivaris Cees Vanwesenbeeck.

Ook het onlangs verschenen postuum eerbetoon aan archivaris en historicus Willem van Ham (1937-2020) krijgt de nodige aandacht. 

Leden van de Geschiedkundige Kring ontvangen Waterschans viermaal per jaar gratis in de bus.[n]