Afbeelding
Foto: Shutterstock

Maatregelen Haringvlietbrug zijn buiten proportioneel

BERGEN OP ZOOM - De Haringvlietbrug gaat sneller achteruit in kwaliteit dan uit de berekeningen werd verwacht. Daarom heeft minister Cora van Nieuwenhuizen besloten de maximum snelheid op de brug terug te brengen van 100 km/u naar 50km/u en het verkeer moet voortaan over één rijstrook. “Dit levert weliswaar hinder op voor de weggebruiker, maar is noodzakelijk om de brug tot aan renovatie in 2023 veilig te kunnen blijven gebruiken.”

De Bergse partij Lokaal Realisme vraagt de burgemeester van Bergen op Zoom om samen met andere gemeenten over te gaan tot actie richting Rijkswaterstaat en de minister.

“Wij zijn van menig dat de hierdoor ontstane vertraging en economische schade voor vele automobilisten en professionele chauffeurs buiten proportioneel is. Ook op de logistieke sector, zowel over de weg als over water, heeft dit een grote impact als dit zo lang (tot medio 2023!) moet duren”, stelt Rian Govers.


Uitwijkroute

Rijkswaterstaat verwacht immers dat de maatregelen de komende twee jaar nodig zullen zijn en dat dit tot forse files zal leiden op de A29 en op de A16, die als uitwijkroute wordt aanbevolen. Daarmee zal die A16 dan nog drukker worden dan die nu al is. Ook de A17 en A58 worden daardoor extra belast.

“De uitstoot van uitlaatgassen van stilstaande en in file rijdende voertuigen is eveneens onnodig groot. Ook werkt dit belemmerend voor het economische herstel van onze regio en de verdere groei van de bedrijvigheid.”


Bereikbaarheid Erasmus MC

Daarnaast maakt Lokaal Realisme zich zorgen over de bereikbaarheid van het Erasmus MC. “Dat is het dichtstbijzijnde academisch ziekenhuis waarop vrijwel dagelijks een beroep wordt gedaan vanuit West-Brabant en Tholen. Het is bovendien niet ondenkbaar dat hulpdiensten hinder hebben van de gerelateerde filevorming.”

Govers wil dan ook dat de burgemeester alles aanwendt om het herstel van de brug te kunnen versnellen of ontheffingen te regelen. “Als Bergen op Zoom een woonstad zou willen zijn, is goede bereikbaarheid van de Randstad cruciaal.”[n]