Afbeelding
Foto: Dura Vermeer

Start van nieuwe wijk in Nieuwe Vesting

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom en ontwikkelaar Dura Vermeer hebben afgelopen week een koop- en ontwikkelovereenkomst ondertekend voor de bouw van het Zuyd-kwartier in de wijk Nieuwe Vesting. In totaal worden er 24 appartementen, 11 kadewoningen, 11 eengezinswoningen en 9 levensloopbestendige woningen gebouwd.

Na de ontwikkeling en bouw van het Oostkwartier en het Westkwartier mag ontwikkelend bouwbedrijf DuraVermeer nu ook aan de slag met een nieuwe buurt: Zuyd-kwartier in de wijk Nieuwe Vesting. "De buurt heeft een rijke industriehistorie en wordt een nieuw stadsdeel naast de oude binnenstad. De ontwikkeling van het Zuydkwartier is gemaakt voor vijf generaties om groen te kunnen wonen.”, aldus Dura Vermeer. De koopwoningen gaan na de zomer in de verkoop.

Voor het Zuydkwartier is er een plan ontwikkeld gebaseerd op de woonbehoeften van vijf generaties, dat brengt een rijke mix aan woningtypes: ruime koopappartementen met penthouses op de bovenste laag, betaalbare huurappartementen voor starters en jonge gezinnen, levensloopbestendige woningen voor senioren en verschillende typen eengezinswoningen.


Groene omgeving

Met de meeste parkeerplaatsen in het binnenhof is er extra ruimte voor groene straten. Bomen en graskeien worden geplaatst in de parkeerstroken voor waterberging en de reductie van hittestress en CO2-uitstoot. Er komen hekken met diverse soorten groen en de typische ‘Bergsche stoep' wordt voorzien van geveltuintjes. Ook in de openbare ruimte worden extra bomen en groen aangelegd. Bij de levensloopbestendige woningen wordt een extra plantsoenstrook geplaatst. En pergola's zorgen voor een groene oase en gewenste privacy voor bewoners.


Knipoog naar historie

In het ontwerp zijn details meegenomen om de rijke historie van de industrie te benadrukken. De oude schoorsteen van de verdwenen Nedalcofabriek is hier de herinnering aan. Op enkele gevels worden teksten geplaatst als knipoog naar deze historie.[n]