Afbeelding
Foto: Google Maps

Gemeente dreigt met rechtszaak tegen kinderopvang: ‘Hebben de ruimtes nodig voor De Zeeridder’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom dreigt met een rechtszaak tegen kinderopvangorganisatie LPS-KOM. De gemeente wil dat de organisatie de ruimtes verlaat die ze nu voor kinderopvang gebruiken in de Brede School Borgvliet (BSB). De ruimtes zijn nodig voor vrijeschool De Zeeridder. Deze relatief nieuwe school groeit hard en de gemeente is verplicht om de school van goede huisvesting te voorzien. Dat kan in de Brede School, maar dan moet LPS-KOM wel verhuizen binnen het gebouw.

De gemeente verhuurt momenteel ruimtes in de Brede School aan Thuiszorg West-Brabant, Centrum Jeugd en Gezin, de GGD en LPS-KOM (peuteropvang). Door de intrek van vrijeschool De Zeeridder, het herschikken van lokalen en andere ruimtes en het aflopen van een huurovereenkomst moest de kinderopvang van LPS-KOM in het gebouw verhuizen. 

De kinderopvangorganisatie heeft vervolgens aangegeven dat ze helemaal stoppen met kinderopvang en buitenschoolse opvang op de BSB. Tot grote ontsteltenis van de ouders. Later kwam LPS-KOM hier weer op terug en verklaarde de ruimtes niet te verlaten. “De afgelopen maanden voerde de gemeente vaak overleg met LPS-KOM om te komen tot een oplossing. Er werden verschillende alternatieven aangedragen, maar LPS-KOM ging steeds niet akkoord met deze alternatieven”, meldt wethouder Petra Koenders.

Daarom wordt nu gedreigd met een zogenaamd ‘kort geding’ bij de rechter. “Het belang van de kinderen en hun ouders staat steeds voorop. Als de rechter in het kort geding besluit dat LPS-KOM de BSB moet verlaten, volgt daar een gesprek met LPS-KOM op om te komen tot een ordentelijke sleuteloverdracht en het verlaten van de ruimtes. LPS-KOM heeft aangegeven dat de ouders en kinderen dan uit kunnen wijken naar de LPS-KOM locatie bij basisschool Lodijke. De gemeente zet natuurlijk nooit kinderen op straat.”

Mocht de rechter besluiten dat LPS-KOM de brede school inderdaad moet verlaten, dan gaat de gemeente op zoek naar een partij die alsnog kinderopvang aan kan bieden in de Brede School.