Wat is de beste zet voor zwart?
Wat is de beste zet voor zwart? Foto: Bergen op Zoomse Schaakvereniging

Berend Ruben wint juli-toernooi BSV

BERGEN OP ZOOM - Deze zomer speelt de Bergen op Zoomse Schaakvereniging BSV iedere maand een zomertoernooi. Vrijdag 23 juli werd Berend Ruben de winnaar van het juli-toernooi. 


In de zevende ronde waren de uitslagen: Pieter-Jan Demmers-Berend Ruben 0-1, Bas van de Putte-Robert Huizer 0,5-0,5, Ton van Vliet-René Punt 0,5-0,5, Marius Lodder-Bert van der Linden 0-1, Martin de Smit - Henk van Houten 1-0. 

In de achtste en laatste ronde van dit toernooi werden de volgende uitslagen genoteerd: Bert van der Linden - Berend Ruben 0,5-0,5 , Robert Huizer-Ton van Vliet 0,5-0,5 , René Punt-Bas van de Putte 0-1, Marius Lodder-Martin de Smit 0-1.

Berend Ruben heeft het juli-toernooi gewonnen met 6 overwinningen en 2 remises. Ton van Vliet eindigde op de tweede plaats, Bas van de Putte eindigde als derde. 

In totaal had het toernooi 17 deelnemers. 

Op vrijdag 30 juli worden de eerste twee ronden gespeeld van het augustus-toernooi. De andere speelavonden zijn 6, 13 en 20 augustus. 

Iedereen, ook niet leden, kan meespelen in dit toernooi. Er wordt gespeeld in de dependance van RSG ’t Rijks aan de Rijtuigweg in Bergen op Zoom. Wees daar dan wel om 19.40 aanwezig. 

Info en aanmelden kan bij de wedstrijdleider via wedstrijdleider@bozschaak.nl. 

Het probleem van vorige week was: wit: Kc3, Th1, pion d7; zwart: Ka2, Td6, pionnen f3 en g5. Wit wint met 1. Th6. Wanneer zwart deze toren slaat, promoveert de pion tot dame, waarna wit voldoende materiële voorsprong heeft om te winnen. Als zwart de pion slaat met 1… Txd7 geeft wit meteen mat met 2. Ta6#. Wanneer zwart promotie dreigt met 1… f2 promoveert de witte pion weer tot dame (2. d8D), waarmee wit ondekbaar mat dreigt. In de nieuwe stelling is zwart aan zet. Wat is de beste zet voor zwart?[n]