'Deze portretfoto is 70% CGI (Computer generated) gemaakt zo kan ik dus alle denkbare dingen maken in een fotorealistische kwaliteit. Dit is creatief gezien voor mij het ultieme.'
'Deze portretfoto is 70% CGI (Computer generated) gemaakt zo kan ik dus alle denkbare dingen maken in een fotorealistische kwaliteit. Dit is creatief gezien voor mij het ultieme.' Foto: Nick Franken

Wereldwijde erkenning voor Bergse fotograaf

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Bergse fotograaf Nick Franken is door het gerenommeerde tijdschrift Lurzers Archive verkozen tot één van de beste advertising fotografen 2021 en 2022 wereldwijd. Eerder dit jaar werd hij ook al uitgeroepen tot één van de beste 200 digitale artiesten wereldwijd! “Dit is een mijlpaal waar ik 10 jaar geleden alleen maar over kon dromen!”, vertelt hij trots.

Al in 2009, zo’n twaalf jaar geleden, kocht Nick Franken zijn eerste editie van Lurzers Archive en sindsdien is hij er niet meer mee gestopt. Het is dan ook een gerenommeerd tijdschrift dat sinds 1984 aandacht besteed aan de beste advertentiecampagnes ter wereld. “Mijn helden staan in dat blad en nu sta ik er zelf in”, glundert Nick Franken. En niet met één, maar zelfs met drie foto’s. “Afgelopen jaar zijn er zo’n 6000 foto’s ingestuurd en daar zijn de tweehonderd beste foto’s uit gekozen.” Die worden (waarschijnlijk) gepubliceerd in de editie van september. “Het tijdschrift komt wereldwijd uit, dus dit wordt gezien door de grotere reclamebureaus in de wereld.”

Uitdaging

Nick Franken begon in 2005 als fotograaf en werkt sinds 2008 als zelfstandige. Hij begon ooit als hobby met het fotograferen van skaters. “Maar je ziet altijd foto’s in bushokjes hangen en ik had altijd wel het idee: ‘dat is waar ik naartoe wil’.” De commerciële fotografie voor reclamebureaus is anders dan ‘normale’ fotografie. “Bij reclames gaat het vaak om grotere projecten, je gaat vaak een beeld creëren dat er nog niet is. Alles moet geregisseerd worden. Je wordt binnen de advertising meer uitgedaagd en je moet goed je best doen om op te vallen. Dat zorgt ervoor dat je beelden bedenkt die anders zijn dan anderen. Dit doe ik uiteraard ook voor mijn lokale klanten, want mijn ideaal is om goede reclame voor iedereen bereikbaar te maken.”

Shanghai

“In 2019 ben ik in contact gekomen met verschillende reclamebureaus en begin 2020 werd ik gevraagd om een serie te maken in Shanghai. Vanwege de coronacrisis is dat toen niet doorgegaan. Daarna kreeg ik nog aanvragen vanuit Los Angeles en London, maar vanwege de reisbeperkingen heb ik dat ook voorbij moeten laten gaan.” Toch is het niet per se Nick’s ultieme droom om naar het buitenland te gaan. “Ik merk gewoon dat we in Nederland wat meer ‘down to earth’ zijn als het om fotografie aankomt. Ik vind het leuk om een beetje over de top te werken met sterke kleuren, geënsceneerde beelden en die bewerk ik ook graag en dat slaat in het buitenland beter aan.”

Peaky Blinders

Beelden die veel Bergenaren waarschijnlijk wel kennen, zijn de foto’s die Nick maakte van de vrijwilligers van Gebouw-T. Het was een speciale campagne om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. “Twee van die foto’s zijn nu ook geselecteerd voor het tijdschrift.” Daarnaast is ook de ‘Peaky Blinders’-achtige foto die Nick maakte in Bergen op Zoom geselecteerd. “Die foto heeft alles wat ik tof vind. Hij is bewerkt, geënsceneerd en heeft sterke kleuren.” Nick hoopt dan ook dat de publicatie nieuwe deuren gaat openen. “Reclamebureaus gaan dit zien, dus hopelijk krijg ik hier mooie klanten door.”