Robert Huizer verrast bij Zomerschaak

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de zomermaanden wordt in de dependance van RSG ’t Rijks, Rijtuigenweg in Bergen op Zoom geschaakt. Iedere speler, ook niet leden, kunnen één of twee partijen op de vrijdagavond spelen.


Op 20 augustus wordt de laatste avond van de zogenaamde augustuscompetitie te houden. Wees daar dan wel om 19.40 aanwezig. Info en aanmelden kan bij de wedstrijdleider via wedstrijdleider@bozschaak.nl. 

De laatste ronde verraste Robert Huizer koploper Berend Ruben en staat nu op de tweede plaats. Verrassend vooral omdat Berend deze zomer nog geen partij verloren had. Door dit resultaat wordt de slotronden van de augustuscompetitie nog heel erg spannend. 

Het verschil tussen de nummer 1 Berend en de nummer 2 Robert is verwaarloosbaar. Maar er zijn mogelijk nog andere kapers op de kust: Rob Hopman-Been, René Paardekam, Bas van de Putte maken nog kans. Dit zijn dan ook de eerste vijf van de competitie. Een aantal nieuwe schakers heeft de weg naar de schaakvereniging gevonden. In diverse publicaties van landelijke kranten werd vermeld dat juist in de Corona-periode vele nieuwe schakers zijn begonnen. Misschien is de overige vrijdagavonden een idee om eens te kijken hoe het is om achter een bord te schaken. Uiteraard worden de Corona-regels van de overheid gehanteerd. 


Programma

Op 3 september is de Algemene Ledenvergadering van BSV en kort daarna zal de interne competities opgestart worden. Ook de externe competities zullen vanaf die tijd, normaal gesproken, weer van start gaan. 

Vorige probleem

Het vorige probleem in dit medium (alweer een tijdje geleden was: Wit: Kh1, Tb1, Tg1, Lb2, pionnen a2, b3, d4, f3, h2. Zwart: Kg8, Tc2, Tf6, Pe3, pionnen a7, b4, d5, g7, h7. De beste zet voor zwart is 1… Th6. Dit dreigt mat met 2… Thxh2 of Tcxh2. Wanneer wit de toren van g1 verplaatst over de eerste rij (bijvoorbeeld 2. Tgc1) geeft zwart nog steeds mat: 2… Thxh2+ 3. Kg1 Tcg2 mat. Wit kan het mat alleen voorkomen door zijn toren over de g-lijn te verplaatsen (bijvoorbeeld 2. Tg5), maar dan wint zwart een toren met 2… Tcxh2+ 3. Kg1 Th1+ 4. Kf2 Txb1 5. Kxe3 Txb2.[n]