Afbeelding

Wijkcommissie Tuinwijk wil duidelijkere markering Halsterseweg: ‘Levert nu meerdere ongelukken op’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De verkeersveiligheid op de Halsterseweg laat te wensen over. Dat stellen Tineke van Dam bamens Wijkcommissie Tuinwijk en Rien Buuron namens Buurtpreventieteam Tuinwijk. “Het ontbreekt ons inziens aan voldoende duidelijke informatie op de aansluitende wegen en de Halsterseweg zelf.”

Het gedeelte van de Halsterseweg tussen de Randweg-Noord en het Boerenverdriet is enige tijd geleden heringericht tot zogenaamde fietsstraat. Volgens Van Dam en Buuron een mooie verbetering ten opzichte van de ‘oude’ toestand waarin dit weggedeelte zich bevond. “Nu de fietsstraat een tijd in gebruik is blijkt echter ook dat de praktijk nogal wat problemen oplevert in de vorm van meerdere ongelukken met als triest dieptepunt het ongeluk op 7 augustus op de kruising Halsterseweg-Pomonalaan met twee gewonden die zijn vervoerd naar het ziekenhuis.”

“Naar onze mening heeft dit veel te maken met de onduidelijkheid rond de geldende voorschriften voor een fietsstraat, een vrij nieuw fenomeen dat, voor zover wij hebben begrepen, de juridische status van een fietspad heeft maar tegelijk wel mag worden gebruikt door alle andere verkeer.” Er is volgens de initiatiefnemers veel onduidelijkheid over onder andere de toegstane maximum snelheid van 30 kilometer per uur en de voorrangsregeling ten opzichte van de aansluitende Dahliastraat en Florastraat. 

“Gelet op de ongelukken die al hebben plaatsgevonden is het de allerhoogste tijd voor actie. Het ontbreekt ons inziens aan voldoende duidelijke informatie op de aansluitende wegen en de Halsterseweg zelf.” Zij vragen het college dan ook om op korte termijn maatregelen te treffen in de vorm van markeringen op de weg en aanduidingen op de kruisingen die duidelijkheid geven over de geldende voorrangsregeling. “We vernemen graag welke maatregelen genomen gaan worden en op welke termijn.”