Afbeelding

Van der Kallen waarschuwt voor elektromagnetische straling: ‘Beperk de risico’s’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wat kan de gemeente Bergen op Zoom doen om de risico’s rondom elektromagnetische straling (EMS) voor de burgers, werknemers en de flora en fauna te beperken? Best wel wat, stelt Louis van der Kallen. Hij roept middels een brief aan het college de gemeente op om stappen te ondernemen. “Ik besef me heel goed dat een gemeente een relatief bescheiden rol heeft als het gaat om wat kan en mag met EMS en haar toepassingen.”

“Ik probeer al jaren de samenleving bewust te maken welke immense risico’s de samenleving loopt met de introductie van steeds meer toepassingen van EMS”, stelt Van der Kallen in zijn brief. “Door mijn opleidingen en werkervaringen was ik mij in een vroeg stadium bewust van de risico’s van EMS.” Het gaat volgens Louis van der Kallen over zaken als ‘een verhoogd risico op kanker, genetische schade, alsmede structurele en functionele veranderingen op het voortplantingssysteem’. 

Dat zorgde er onder andere voor dat Van der Kallen lid is geworden van het Platform Gemeenten Draadloze Connectiviteit. “De afgelopen jaren heb ik het nodige geschreven over EMS en 5G in het bijzonder. Ik besef me heel goed dat een gemeente een relatief bescheiden rol heeft als het gaat om wat kan en mag met EMS en haar toepassingen. Dat is grotendeels een rijksaangelegenheid. Het voorgaande laat onverlet dat een gemeente wel een rol kan spelen in het beperken van de risico’s van EMS bijvoorbeeld door het voorzorgprincipe te hanteren bij wat een gemeente aan EMS gerelateerde zaken wel of niet doet.”

Zo zijn er volgens de BSD-voorman overheden die het zogenaamde voorzorgprincipe hanteren. “Frankrijk hanteert zoveel mogelijk het voorzorgprincipe. Zo is Wifi en de mobiele telefonie op scholen verboden. Computers aan de draad is daar in overheidsgebouwen de norm. Wel zoveel mogelijk de paradijselijke geneugten maar de risico’s beperken.” 

Als het aan Van der Kallen ligt, gaat de gemeente bijvoorbeeld aan de slag met een nulmeting van de elektromagnetische straling in de openbare ruimte. Ook stelt hij voor om een zogenaamde ‘witte zone’ te creëren voor mensen die EMS gevoelig/elektrohypersensitief zijn (geworden). Ook wil hij dat EMS onderdeel wordt van gesprekken met bijvoorbeeld schoolbesturen en Stadlander. “Ook kan de gemeente bijdrage aan het terugdringen of weghalen van Wifi in kantoren van gemeentelijke gebouwen/instellingen.”