Afbeelding
Foto:

Psychologie van de plattegrond

BERGEN OP ZOOM - Bij iedere stadswandeling zijn de eerste momenten cruciaal.  Dat is 'de kennismaking met de groep'.  Meestal zien we elkaar voor het eerst onder de bronzen blik van Anton van Duinkerken vóór het Stadhuis. Ik zie de groep voor het eerst, zij kijken mij aan, ik hen. Zij denken misschien: “Ach, toch niet wéér zo`n vergrijsde Boomer-Betweter”.  En ik denk: “Welke categorie?”


Er zijn namelijk verschillende soorten publiek. Je hebt de groep doorgewinterde wandelaars die alle steden van Nederland “doen”.  Die herken je aan de stevige ANWB-stappers aan de voeten en een erudiete reisgids onder de arm. Wees er zeker van dat vroeg of laat iemand uit zo`n club zegt: “Tja, dat beweert u nu wel, maar mijn bron zegt iets héél anders…”

Dan is er de familiegroep die gewoon gezellig het jaarlijkse uitje een cultureel sausje wil geven. Kijk, bij zo`n groep moet je als gids niet te diep ingaan op de verschillen tussen Brabantse Gotiek en Hooggotiek in de Gertrudiskerk. Ze zijn weg voor de Gezelligheid, met de G van Gotiek.

En dan is er nog de groep “Ongesorteerd”.  Die benaming is niet helemaal eerlijk, want die hebben zichzelf wel degelijk gesorteerd: alleen maar mannen die van biertige uitbundigheid houden.  Zo te zien aan de bierbuiken bestaat de club al een paar jaar.  Die boei je als gids niet met een historische pui, meer met een verse pint.  U voelt het aan: bij zo`n groep moet je als gids alles uit de krat halen.  Eerlijk gezegd moet ik dan de “Voetbal-International”-versie van de wandeling opzetten, met lekker veel ruige, maar historisch verantwoorde anekdotes.  Ik noem een voorbeeld.  Groep: “Wie zijn die lekkere meiden daar in de gevel van het Stadhuis, meneer?”   Ik:  “Oh, dat is Prudentia die kijkt in de spiegel van de zelfkennis en die daar onder is Justitia, beschermster van het Recht.” Groep:  “Ja, daar weten wij alles van, meneer!”   “Nou, geeft ons die bovenste maar, die Prodentia!”

Tweede belangrijke keus voor de gids vóór het vertrek: de route. Van mijn mentor Mieke van Gaans heb ik destijds geleerd: "Kies de kleine stratjes, da vinne ze leutig!” Ik ook, dus doorkruisen we `t Keizerstraatje, doen `t Smakkestraatje aan en ontdekken verborgen verhalen in `t Pliesiestratje. Alle binnenstadse straatjes zijn goed, BEHALVE de winkelstraten en de terraspleinen! Bij de eerste verlies je al snel de aandacht en daarna de vrouwelijke deelnemers en bij de terrasjes blijkt iedereen plotseling een historische dorst te hebben als Jan metten Lippen!

Dan is het overduidelijk tijd om te eindigen.  De “serieuze” groep strijkt neer om thee te drinken, de familiegroep heeft een eigen terras gereserveerd om lekker te gaan eten en de “ruige” club zijgt neer met een zucht en een koel pilske op het Beurspleintje.  Ik doe dan maar mee om onze beroemde Bergs-Bourgondische aard te tonen.  Na een eerste hemelse slok naar binnen gegoten te hebben, buigt de aanvoerder van de club zich naar mij toe en vraagt met het schuim op de lippen: “Dat Markiezenpaleis daar, meneer, is dat nou Hooggotiek of Brabantse Gotiek?” 

Programma Stadsgidsen
Alle activiteiten van SBM zijn weer toegankelijk. De monumenten zijn open, U kunt zich aanmelden voor Stadswandelingen en voor een bezoek aan de vestingwerken of de Verborgen Vesting. Zie voor meer informatie onze website: stadsgidsen-bergenopzoom.nl [n]