Ook dit jaar tekent Wouter een 'Vastenavend puzzel
Ook dit jaar tekent Wouter een 'Vastenavend puzzel" Foto: MARJAN STOLK

Striptekenaar Wouter Goudswaard leeft zijn droom!

Door: Marjan Stolk Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Van jongs af aan stond het voor Wouter Goudswaard vast, hij wilde striptekenaar worden. Het geluk was met hem. Toen hij nog maar 14 jaar was werd zijn talent opgemerkt en werden de door hem getekende en verzonnen verhaaltjes al afgedrukt. Tegenwoordig tekent en schrijft hij in opdracht van stripblad Donald Duck, verzorgt hij een maandelijkse strip, wordt regelmatig benadert door bedrijven en liggen er twee stripalbums van zijn hand in de winkel. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Wouter Goudswaard ontvangt ons in zijn atelier ‘Studio Goudbaard’ aan de Dubbelstraat in Bergen op Zoom. De in Zierikzee geboren striptekenaar verhuisde met zijn ouders op achtjarige leeftijd naar Bergen op Zoom. “Ik voel me nauw verbonden met Bergen’” vertelt hij, “de sfeer in de stad, Vastenavend maar ook de geografische ligging dichtbij Zeeland, de Randstad en België maken het voor mij de ideale woonplaats”. Al jong wist Wouter heel zeker dat hij striptekenaar wilde worden. “Als klein kind tekende ik al poppetjes en verzon daar verhaaltjes bij met toen ook al vreemde verhaallijnen” aldus Wouter, “en nu nog altijd vind ik het leuk om absurdistische taferelen te tekenen”.

Op 14 jarige leeftijd kwam Wouter in contact met striptekenares Margreet de Heer. Een ontmoeting die niet onbelangrijk zou blijken. Margreet nam in die tijd regelmatig jonge talentvolle striptekenaars onder haar hoede. Toen Wouter haar een eigen verzonnen beeldverhaal toezond besloot zij dit tot twee keer toe in een kleine oplage te laten drukken. Ook nam zij Wouter mee naar stripbeurzen en bracht hem in contact met gevestigde namen in de wereld van de stripverhalen. Een van deze tekenaars  vertelde hem dat de Kunstacademie in Brussel een opleiding ‘Beeldverhalen’ had en bood Wouter zijn zolderetage aan als hij zou besluiten om deze opleiding te gaan volgen. Na zijn VWO opleiding verhuisde Wouter inderdaad naar Brussel en nam zijn intrek op de bewuste zolder. Hij voltooide de 4 jarige opleiding en verhuisde terug naar Bergen op Zoom waar hij nu werkt in zijn ‘studio Goudbaard’.

Het werk van Wouter laat zich het best omschrijven als absurdistische strips. “Ik vind het leuk als lezers aan het eind van de strip een glimlach op hun gezicht hebben” zegt Wouter, “tot op heden zoek ik mijn onderwerpen dan ook in de komische en vrolijke sfeer en zijn actualiteit en politiek nog niet terug te vinden in mijn werk. Wellicht is dat een terrein om in de toekomst te ontginnen”. De werkzaamheden van Wouter zijn zeer divers zoals zoekplaten voor bedrijven, zijn maandelijkse strip ‘Ridiculand’ en het aanleveren van beeld- en tekstideeën aan het bekende tijdschrift ‘ Donald Duck’. Verder tekende Wouter het afgelopen jaar een “Vastenavend puzzel’. “In de Corona periode was het vieren van Vastenavond uiteraard niet mogelijk. Om mensen toch een beetje in de sfeer te brengen en iets te doen te geven ontstond het idee voor de puzzel” Wouter is er trots op. “ Het werd een doorslaggevende succes” glundert hij “ op dit moment ben ik al bezig om de tweede puzzel te tekenen”.

Ook gaf Wouter in eigen beheer twee stripboeken uit en een kinderboek. Ze zijn te koop bij boekhandel Quist en via studiogoudbaard.nl/shop